5 redenen om te beleggen in zilver in 2023

Ben je geïnteresseerd in het beleggen in zilver en wil je meer te weten komen over de ontwikkeling van de prijs van zilver of welke mogelijkheden er zijn om te beleggen in zilver?

Of heb je al beleggingen in andere edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) en vraag je je af of het uitbreiden van je edelmetaal-pallet met zilver een interessante stap is voor je beleggingsportefeuille?

In dit artikel behandel ik verschillende aspecten gerelateerd aan zilver die je in staat stellen bovenstaande vragen beter en completer te beantwoorden. Zo bespreek ik de aard van het edelmetaal zilver, factoren die de prijs bepalen en de verschillende manieren om te beleggen in zilver. Het belangrijkste onderdeel van dit artikel is uiteraard de 5 redenen om te beleggen in zilver in 2023.

LET OP: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat is zilver?

Zilver is een witglanzend metaal dat eenvoudig te bewerken is. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid. Hiernaast heeft zilver van alle metalen de beste warmtegeleiding en heeft het de hoogste optische reflectie. Het is een scheikundig element dat wordt aangeduid met het symbool Ag.

Zilver wordt via mijnbouw gewonnen op meerdere plekken op de wereld. In 2020 werd het grootste aandeel van de jaarproductie (ongeveer 53%) gewonnen in slechts drie landen: Mexico (24%), Peru (15%) en China (14%). Mexico is hierbij verreweg de grootste producent van zilver aangezien dit land verantwoordelijk is voor een kwart van de jaarlijkse zilverproductie.

Over de oorsprong van de benaming zilver lopen de meningen uiteen. Over het scheikundig symbool voor zilver (Ag) is wel consensus. Ag is een afkorting voor de Latijnse naam van zilver: argentum. Hiernaast is in meerdere talen het woord voor geld afgeleid van de Latijnse naam argentum. Een bekend voorbeeld hiervan is te vinden in de Franse taal (argent).

Zilverprijs

Wanneer we spreken over de prijs van zilver wordt in de meeste gevallen de spotprijs bedoeld.

Prijsverloop zilver laatste 25 jaar (€/kg) – Bron: www.goldrepublic.nl

Als je uiteindelijk besluit om fysiek zilver aan te schaffen als belegging, houd er dan rekening mee dat fysiek zilver altijd duurder is dan de spotprijs van het edelmetaal. Deze extra kostenopslag wordt de premium genoemd en hierin vallen de extra kosten voor het smelten en vervaardigen van een specifieke soort munt of baar.

Op het moment van schrijven van dit artikel bedraagt de spotprijs van een kilo zilver bijvoorbeeld € 701,37,- (bron: www.goldrepublic.nl). Als je op dit moment via GoldRepublic een kilo zilver aan wilt schaffen, dan betaal je voor deze kilo € 721,01,-. Het verschil tussen de spotprijs en de aanschafprijs (€ 19,64,- oftewel 2,8% boven de spotprijs) is in dit geval de premium.

Hiernaast moet bij beleggen in fysiek zilver rekening worden gehouden met BTW (in tegenstelling tot goud). Zilver wordt in tegenstelling tot goud ook industrieel gebruikt waardoor het belast wordt met BTW. Dit geldt echter wel alleen voor zilveren baren: zilveren munten worden gezien als beleggingsproduct en zijn daarom vrijgesteld van BTW.

Er zijn echter ruim voldoende mogelijkheden om zilveren baren BTW vrij aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld zilveren baren aanschaft via GoldRepublic, dan worden deze baren veilig opgeslagen in één van hun kluizen in Nederland, Duitsland of Zwitserland. Omdat deze kluizen zich buiten de EU bevinden (in Zwitserland of op douane-entrepots) worden deze zilveren baren niet belast met BTW.

Als je meer wilt weten over dit handelsplatform voor de online aan- en verkoop van edelmetalen, lees dan onze GoldRepublic review.

5 redenen om te beleggen in zilver

1. Zilver is één van ’s werelds oudste vormen van geld

Als je de monetaire geschiedenis nader gaat onderzoeken, kom je erachter dat zilver ontzettend vaak gebruikt is als betaalmiddel/geld. De start van het gebruik van zilver (en goud) als geld wordt over het algemeen gedateerd in het 3e kwart van de 7e eeuw voor Christus. Rond deze tijd werd, waarschijnlijk in Lydië (westelijk gedeelte van het hedendaagse Turkije), muntgeld uitgevonden.

In de eeuwen en millennia daarna heeft zilver als betaalmiddel/geld dienst gedaan in verschillende grote beschavingen. Voorbeelden hiervan zijn het Oude Griekenland (Drachme) en het Romeinse Rijk (Denarius).

2. De industriële toepassingen van zilver zijn nagenoeg eindeloos

Zilver is een enorm veelzijdig metaal en dit is terug te zien in de vele (industriële) toepassingen ervan. Zo wordt zilver onder andere gebruikt in zonnepanelen, waterfilters, speciale (hoogwaardige) spiegels én elektrische contacten en geleiders. De unieke eigenschappen van het metaal maken het een materiaal dat moeilijk tot niet te vervangen is in veel industriële (productie)processen.

Naast de industriële toepassingen van zilver wordt het metaal ook veelvuldig gebruikt in andere sectoren. Zo maakt de desinfecterende eigenschap van zilver het een gewild product voor verwerking in ontsmettingsmiddelen en medische instrumenten. Bij de vervaardiging van juwelen is zilver een geliefd metaal en ook als beleggingsobject is zilver een belangrijk metaal binnen de edelmetaalmarkt.

Kortom, zilver is een uiterst bruikbare grondstof met een stabiele vraag uit verschillende markten.

3. Zilver speelt een grote rol binnen (duurzame) technologie

De reis naar een duurzame toekomst is inmiddels ingezet en groene, duurzame energie speelt hierbij een cruciale rol. Met name de overstap van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen naar elektrische auto’s en de introductie van zonnepanelen nemen een centrale rol in binnen de zogenaamde energietransitie. Zilver speelt een grote rol bij deze twee centrale transitiegebieden.

Allereerst de elektrische auto’s. Volgens een rapport van het Silver Institute uit 2021 (link) zit in een gemiddelde brandstofauto tussen 15 en 28 gram aan zilver. In hybride voertuigen ligt dit tussen de 18 en 34 gram. En voor de zogenaamde ‘Batterij Elektrische Voertuigen’ (BEV) ligt dit tussen de 25 en 50 gram zilver per voertuig. Hiernaast stelt het Silver Institute dat hoe complexer het voertuig wordt (denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende voertuigen), des te meer elektronica (en dus zilver) er nodig is.

Hiernaast is zilver een essentieel onderdeel van zonnepanelen. Volgens een recent artikel van Solar Magazine (link) zorgt de pv-industrie nog altijd voor ongeveer 10% van de wereldwijde vraag naar zilver. Door intensief onderzoek in de afgelopen jaren is het aandeel zilver in zonnepanelen al flink teruggebracht. Of deze trend zich de komende jaren door gaat zetten is niet duidelijk, maar vooralsnog zorgt de stijgende vraag naar zonnepanelen ook voor een stijgende vraag naar zilver.

De energietransitie en de daarmee gepaard gaande stijgende vraag naar elektrische auto’s en zonnepanelen heeft dus een positief effect op de vraag naar zilver (toenemende vraag).

4. Zilver is een fysieke asset die niet kan worden gehackt, verwijderd of bijgedrukt door overheden

Zilver heeft zich door de eeuwen en millennia heen bewezen als een succesvolle opslag van waarde/koopkracht (écht geld) en als effectief ruilmiddel. Met name het feit dat er een natuurlijke limiet zit op de hoeveelheid zilver (het kan niet zomaar worden gecreëerd) speelt hierbij een belangrijke rol.

Hiermee onderscheidt zilver zich op een positieve manier van de huidige valuta zoals Euro’s en Dollars. Deze kennen namelijk een ongelimiteerde hoeveelheid omdat deze valuta met enkele toetsen op het toetsenbord zonder limiet kunnen worden gecreëerd. Het gevolg hiervan is dat de koopkracht van deze valuta afneemt middels het bekende fenomeen inflatie.

Met name in deze tijd van enorme valutacreatie en hoge inflatie wordt het verschil tussen geld (zilver en goud) en valuta (Euro’s) nogmaals benadrukt.

5. Zilver is momenteel goedkoop in relatie tot goud

De relatie tussen goud en zilver wordt uitgedrukt in de bekende goud-zilver ratio. Een ratio van bijvoorbeeld 75 betekent dat je met 75 eenheden zilver één eenheid goud kunt kopen. Of andersom: dat je met één eenheid goud 75 eenheden zilver kunt kopen. Omdat goud en zilver veel van dezelfde investeringskarakteristieken bezitten, bezitten beleggers vaak beide edelmetalen of zien ze beide metalen als onderling uitwisselbaar.

Op basis van historische data geldt een ratio van 50 over het algemeen als lange termijn gemiddelde (50 eenheden zilver = één eenheid goud). De huidige ratio is hoger dan 50 waardoor zilver momenteel goedkoop is in relatie tot goud (je hebt immers meer dan de gemiddelde 50 eenheden zilver nodig om één eenheid goud te kopen). Hierdoor is dit mogelijk een moment om zilver ‘goedkoop’ aan te kopen.

Manieren om te beleggen in zilver

Er zijn meerdere manieren om te beleggen in zilver. Een uitgebreide toelichting op de meest voorkomende manieren om te beleggen in edelmetalen kun je lezen in ons artikel ‘3 manieren om te investeren in goud en zilver‘. Hieronder beschrijf ik kort deze mogelijkheden.

Fysiek zilver aankopen

Fysiek zilver (en goud) wordt veel gebruikt voor de opslag van economische waarde en bescherming tegen inflatie. Veel burgers maar ook centrale banken houden grote hoeveelheden edelmetaal aan omdat dit waardevaster is dan Euro’s of andere valuta.

Je kunt fysiek zilveren munten of baren online bestellen bij webshops zoals HollandGold. Het wordt dan verzekerd bij je thuis geleverd. Daarnaast zijn er ook online handelsplatformen zoals GoldRepublic. Dit platform maakt het eenvoudig om via een online portaal goud, zilver of platina te kopen en verkopen. Zij regelen daarbij ook de verzekerde opslag.

Zilver ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het kopen van ETF’s biedt beleggers de mogelijkheid om mee te profiteren van de prijsontwikkeling van edelmetalen, zonder deze zelf veilig te hoeven opslaan. Je koopt als belegger eigenlijk een aandeel in een fonds dat een bepaalde hoeveelheid zilver bezit of een mandje aandelen van bedrijven in de zilver-sector. Als de prijs van zilver stijgt, stijgt daarmee ook de waarde van zo’n fonds en jouw aandeel daarin.

ETF’s bieden een laagdrempelige manier om te beleggen in edelmetalen en spreiding toe te passen. Via handelsplatform DEGIRO kun je verschillende ETF’s (trackers) aankopen die verhandeld worden op de internationale beurzen.

Zilver mijnaandelen

Naast ETF’s kun je er als belegger ook voor kiezen om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in mijnbouw voor de winning van zilver. Deze “miners” zijn vaak beursgenoteerd waardoor je er aandelen van kunt kopen en zo kunt beleggen in een afgeleide van de zilverprijs.

Wanneer de prijs van zilver stijgt, neemt daarmee de winstgevendheid van mijnbedrijven toe. Zij maken immers dezelfde kosten om het edelmetaal uit de grond te delven, maar kunnen het duurder verkopen. Onder aan de streep maken ze dus meer winst. Aandelen in mijnbedrijven zijn een stuk volatieler dan de prijs van het edelmetaal zelf.

Lijkt het je interessant om te beleggen in mijnaandelen, lees dan zeker ook ons artikel over goud- en zilver royalty bedrijven. Dit is een speciale categorie bedrijven, die rechten (royalties) opkopen op toekomstige productie van edelmetaal. Dit type bedrijven is erg winstgevend en draagt veel minder risico dan de mijnbedrijven zelf. Precies dat maakt ze ook voor beleggers interessant.

Afsluitend

In dit artikel zijn we nader ingegaan op wat zilver precies is, hoe de zilverprijs tot stand komt bij het aanschaffen van fysiek zilver en welke vijf redenen wij zien om te beleggen in zilver in 2023. Hiernaast hebben we kort stil gestaan bij drie manieren om te beleggen in zilver.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over dit artikel, dan horen we dat graag! Laat het ons weten via een reactie hieronder!