Wanneer je wilt gaan investeren in goud en zilver, is het allereerst goed om te weten dat je dit op verschillende manier kunt aanpakken. Veel mensen denken direct aan het kopen van gouden of zilveren munten en baren, maar er zijn veel meer mogelijkheden (ieder met voor- en nadelen).
In dit artikel bespreken we 3 verschillende manieren om te investeren in goud en zilver.
Fysiek edelmetaal
Goud en zilver hebben al duizenden jaren historie als betaalmiddel en middel om koopkracht op te slaan over langere tijdsperioden. De edelmetalen zijn in het verleden vaak als geld gebruikt of als onderdeel van het geldsysteem, vanwege hun natuurlijke schaarste.
Op dit moment bevatten onze valuta (euro’s) geen goud of zilver meer en wordt het geldsysteem ook niet meer gedekt door edelmetaal. In een eerder artikel gaan we dieper in op het verschil tussen geld en valuta, iets wat vaak verkeerd begrepen wordt en door elkaar gehaald.
Goud en zilver worden op dit moment dus niet als geld gebruikt.
Toch worden fysiek goud en zilver veel gebruikt voor de opslag van economische waarde en bescherming tegen inflatie. Veel burgers maar ook centrale banken houden grote hoeveelheden edelmetaal aan omdat dit waardevaster is dan euro’s of andere valuta.
Op de website van Nederlandsche bank (DNB) staat bijvoorbeeld dat zij 600 ton goud bezit als onderdeel van haar reserves. Dit goud ligt in verschillende landen veilig opgeslagen.
Fysiek goud kopen
Goud dat aangemerkt wordt als “beleggingsgoud” is vrijgesteld van BTW en een klein gewicht vertegenwoordigt al een grote waarde in euro’s. Dit zijn de twee voornaamste redenen om te investeren in goud ten opzichte van zilver.
Je kunt fysiek gouden munten of baren gewoon online bestellen, bij webshops zoals HollandGold. Het wordt dan verzekerd bij je thuis geleverd. Je kunt ervoor kiezen om thuis een kluis te plaatsen om je edelmetaal veilig te bewaren of kiezen voor externe opslag bij een gespecialiseerd bedrijf.
Daarnaast zijn er ook online handelsplatformen zoals GoldRepublic, waarover wij recent deze GoldRepublic review hebben geschreven. Dit platform maakt het eenvoudig om via een online portaal goud, zilver of platina te kopen en verkopen. Zij regelen daarbij ook de verzekerde opslag.
Houd er rekening mee dat fysiek goud en zilver altijd duurder is dan de “spotprijs” van het edelmetaal. Deze opslag noem je de “premium” en hierin vallen de extra kosten voor het smelten en vervaardigen van een specifiek soort munt of baar.
De spotprijs van zilver op het moment van schrijven van dit artikel is €19,01 per oz t (troy ounce). In onderstaande afbeelding zie je echter dat de meest gangbare zilveren munten van 1 troy ounce verkocht worden voor zo’n €23,40. Het verschil tussen die prijs en de spotprijs is de “premium”.
Fysiek zilver kopen
Zilver is een metaal dat ook industrieel gebruikt wordt als bijvoorbeeld geleider in veel elektrische apparaten. Daarom zijn zilveren baren, in tegenstelling tot gouden, wél belast met BTW. Zilveren munten zijn daarentegen vrijgesteld van BTW omdat deze als beleggingsproduct worden gezien.
Wanneer je edelmetaal aanschaft via GoldRepublic, slaan zij dit veilig op in een van hun kluizen in Nederland, Duitsland of Zwitserland. Deze kluizen bevinden zich buiten de EU (in Zwitserland of op douane-entrepots) waardoor je via GoldRepublic zilver BTW vrij kunt aankopen.
Omdat zilver een fors lagere waarde per KG heeft dan goud, kan je belegging al snel veel ruimte vereisen. Een paar munten kun je nog wel bewaren in een kluis, maar wanneer je kilo’s zilver bezit is al snel een externe opslaglocatie nodig. Dit gaat dan weer gepaard met bewaringskosten.
Goud en zilver ETF’s
ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het kopen van ETF’s biedt beleggers de mogelijkheid om mee te profiteren van de prijsontwikkeling van edelmetalen, zonder deze zelf veilig te hoeven opslaan.
Je koopt als belegger eigenlijk een aandeel in een fonds dat een bepaalde hoeveelheid goud bezit. Als de prijs van goud stijgt, stijgt daarmee ook de waarde van het fonds en jouw aandeel daarin.
ETF’s bieden een laagdrempelige manier om te beleggen in edelmetalen. Maar het is wel zaak om goed onderzoek te doen naar het fonds waarvan je aandelen koopt. Bezit dit fonds bijvoorbeeld daadwerkelijk de hoeveelheid goud of zilver die ze zeggen te hebben?
Wil je meer weten over ETF’s? Lees dan dit artikel van Lynx over de beste en meest betrouwbare goud ETF’s.
Goud en zilver mijnaandelen
Naast ETF’s kun je er als belegger ook voor kiezen om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in mijnbouw voor de winning van goud en zilver. Deze “miners” zijn vaak beursgenoteerd waardoor je er aandelen van kunt kopen en zo kunt beleggen in een afgeleide van de goud- en zilverprijs.
Wanneer de prijs van goud en zilver stijgt, neemt daarmee de winstgevendheid van mijnbedrijven toe. Zij maken immers dezelfde kosten om het edelmetaal uit de grond te delven, maar kunnen het duurder verkopen. Onder aan de streep maken ze dus meer winst.
Aandelen in mijnbedrijven zijn een stuk volatieler dan de prijs van het edelmetaal zelf.
Zeker wanneer je als belegger investeert in jonge mijnbedrijven die zich bezig houden met het zoeken naar nieuwe goud- en zilver ophopingen in de aarde. Als ze “raak boren” stijgt het aandeel explosief, maar als ze niets vinden is ook je aandeel niet veel meer waard.
Veel goud en zilver mijnbedrijven zijn genoteerd aan de Canadese beurs (de Toronto Venture Exchange), maar deze zijn gewoon verkrijgbaar via Nederlands handelsplatform DeGiro.
Lijkt het je interessant om te beleggen in mijnaandelen, lees dan zeker ook ons artikel over goud- en zilver royalty bedrijven. Dit is een speciale categorie bedrijven, die rechten (royalties) opkopen op toekomstige productie van edelmetaal. Dit type bedrijven is erg winstgevend en draagt veel minder risico dan de mijnbedrijven zelf. Precies dat maakt ze ook voor beleggers interessant.
Conclusie
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er in grote lijnen 3 manieren om te beleggen in goud en zilver. Je kunt fysiek edelmetaal kopen, maar ook beleggen in bedrijven in de sector of fondsen (ETF’s).
Bij iedere belegging, maar zeker ook bij een belegging in edelmetaal, is het aan te raden om spreiding toe te passen. Tussen de verschillende manieren die we in dit artikel hebben beschreven, maar ook tussen de verschillende keuzes binnen deze categorieën (goud, zilver, munten, baren, etf’s, aandelen).