GoldRepublic review, mijn persoonlijke ervaring gedeeld

In deze GoldRepublic review wil ik je meer vertellen over mijn ervaring met het bedrijf GoldRepublic, een online aanbieder van fysiek edelmetaal. Ik deel mijn ervaringen met je en vertel je meer over de voor- en nadelen van het beleggen in fysiek goud, fysiek zilver en fysiek platina via GoldRepublic.

Dit artikel is niet gesponsord door GoldRepublic, het zijn mijn persoonlijke ervaringen. Wil je na het lezen van dit artikel een GoldRepublic account aanmaken? Dan waarderen we het heel erg als je je account via onze GoldRepublic partner link wilt aanmaken, Wanneer je je via deze link aanmeld kost dat je niets extra, maar ontvangen wij een een kleine vergoeding van GoldRepublic.

We bespreken in dit artikel onder andere:

 • GoldRepublic als bedrijf, wat doen ze precies?
 • Wat zijn de voor- én de nadelen van GoldRepublic?
 • Welke kosten brengt GoldRepublic in rekening aan beleggers?
 • Hoe werkt de aankoop van fysiek edelmetaal bij GoldRepublic?
 • Wat zijn concurrerende alternatieven voor GoldRepublic?
 • Hoe ervaren anderen de dienstverlening van GoldRepublic?
 • Een helder eindoordeel over GoldRepublic.
 • En nog veel meer!

Veel plezier met het lezen van dit GoldRepublic review artikel. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaringen, laat het vooral weten in de reacties onderaan de pagina.

Over GoldRepublic

GoldRepublic is een Nederlands handelsplatform dat de online aankoop, verkoop en opslag faciliteert voor beleggers in fysieke edelmetalen. Specifiek in fysiek goud, fysiek zilver en fysiek platina.

goldrepublic review website

Via het online platform GoldRepublic.nl heb je als edelmetaal belegger 24/7 inzicht in je portefeuille en de mogelijkheid om fysiek edelmetaal te kopen of verkopen.

Beleggers kopen rechtstreeks van GoldRepublic en hebben, indien ze gebruik maken van de opslag & verzekering, ook “terugkoopgarantie” op de door hen aangekochte edelmetalen door GoldRepublic. Ze bieden hiermee een gemakkelijk alternatief voor de aankoop via (offline) edelmetaal handelaren.

Het kantoor van GoldRepublic is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. De opslaglocaties waar de fysieke edelmetalen bewaard worden, zijn gevestigd in Frankfurt, Amsterdam en Zürich.

Naast het aanbieden van deze beleggingsdienst, deelt GoldRepublic veel kennis en informatie over de markt. Dat doen ze via hun nieuwsbrief maar ook via de interessante “Goudkoorts” video’s op hun YouTube kanaal. Deze video’s worden gemaakt door Bart Brands, de edelmetaal specialist.

GoldRepublic, wat zijn de voordelen?

GoldRepublic is een Nederlands bedrijf dat volledig online te werk gaat.

Daarnaast hebben ze beveiligde opslaglocaties op verschillende strategisch gekozen locaties. Deze factoren brengen een aantal belangrijke voordelen met zich mee, die ik hieronder zal toelichten:

GoldRepublic valt onder AFM toezicht

Nederlandse bedrijven die actief zijn in de financiële wereld, staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten om beleggers te beschermen. Dat betekent dat GoldRepublic aan de strenge in Nederland geldende wetgeving moet voldoen. Dit gegeven is een voordeel van een aanbieder als GoldRepublic in vergelijking tot buitenlandse aanbieders van fysieke edelmetalen (die niet altijd aan zulke strenge wetgeving hoeven te voldoen). Kortom: een betrouwbaar Nederlands bedrijf.

Een bijkomend voordeel van een Nederlands bedrijf is dat de fiscale jaaroverzichten die je ontvangt van GoldRepublic voldoen aan alle eisen die de Nederlandse belastingdienst hieraan stelt. Hierdoor is het voor beleggers in fysieke edelmetalen makkelijk om een uitdraai te maken van de waarde van hun portefeuille op de peildatum, wanneer ze aangifte doen voor de vermogen & inkomstenbelasting.

GoldRepublic is een online aanbieder van fysiek edelmetaal

GoldRepublic is het éérste online handelsplatform voor fysiek edelmetaal dat (in 2010) haar vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontving. Het bedrijf is in 2008 opgericht door ondernemers met een achtergrond in de financiële wereld, vanuit de behoefte om een nieuw soort platform te starten in een ouderwetse markt waarin veel sprake was van intransparantie en schemerige praktijken.

Het feit dat GoldRepublic hun volledige dienstverlening online heeft ingericht, biedt voordelen:

 • Je hebt 24/7 inzicht in je portefeuille via de GoldRepublic website of mobiele GoldRepublic app.
 • Je kunt 24/7 fysiek edelmetaal kopen en verkopen, i.p.v. alleen tijdens handelsuren of openingstijden.

GoldRepublic maakt fractioneel beleggen in edelmetalen mogelijk

Bij GoldRepublic kun je als belegger een klein stukje fysiek goud, fysiek zilver of fysiek platina kopen.

Dit stukje (“fractie”) wordt vervolgens juridisch toegewezen aan jou als eigenaar, binnen een grotere gewichtseenheid van het edelmetaal waar dus meerdere beleggers eigenaar van zijn.

Als belegger bij GoldRepublic ontvang je iedere dag een e-mail met daarin de zogeheten “baartoewijzing”. Dat is een juridisch eigendomsbewijs dat specificeert van hoeveel gram edelmetaal je eigenaar bent en binnen welke baar dat gewicht is toegewezen / gealloceerd aan jou.

Juridisch is dit volledig volgens de AFM richtlijnen, maar het biedt als groot voordeel dat je als belegger al vanaf een laag bedrag kunt instappen in een fysiek edelmetaal belegging. Je kunt een fractie kopen in plaats van een volledige munt, baar of andere eenheid.

Voor veel kleinere beleggers is het niet mogelijk om in 1x een gouden munt aan te schaffen (1 gouden munt van 1 ounce kost meer dan €1.500). Bij GoldRepublic maakt dat niet uit, omdat je ook voor €100 goud kunt kopen en dan een fractie goud t.w.v.€100 toegewezen krijgt binnen een grotere goud-baar.

Het minimumbedrag voor particuliere beleggers bij GoldRepublic is €50 of één gram fysiek edelmetaal.

GoldRepublic biedt BTW-vrij beleggen in fysiek zilver

Binnen de Europese belastingwetgeving wordt fysiek goud gezien als een beleggingsobject.

Dit komt omdat goud nauwelijks gebruikt wordt op een andere manier dan als belegging of in sieraden. Slechts een héél klein deel van al het goud in de wereld heeft een industriële toepassing. Om die reden is goud een beleggingsobject dat vrijgesteld is van BTW.

Dat geldt niet voor zilver. Althans, niet voor zilveren baren. Wanneer je zilveren munten koopt, zijn deze wel vrijgesteld van BTW. Zilveren baren worden ook veel verhandeld voor industriële toepassingen (bijvoorbeeld als geleider in batterijen of zonnepanelen) en zijn daarom niet vrijgesteld van BTW.

Deze wetgeving is Europees geregeld en alle EU lidstaten moeten eraan voldoen. De hoogte van het BTW percentage kan wel verschillen per lidstaat. Maar… deze wetgeving geldt niet buiten de EU.

Om die reden heeft GoldRepublic beveiligde opslaglocaties in Zürich (Zwitserland ligt wel in Europa maar is geen lid van de EU) en op douane-entrepots in Frankfurt en Amsterdam. Douane-entrepots worden gezien als “niemandsland” en vallen daardoor technisch gezien ook buiten de Europese Unie.

Door deze strategische keuzes kan GoldRepublic BTW-vrij beleggen in fysiek zilver aanbieden aan haar beleggers. Zo lang het edelmetaal op de locatie buiten de EU wetgeving blijft, geldt deze vrijstelling. De vrijstelling vervalt pas in de situatie dat je je fysieke edelmetaal wilt laten uitleveren bij je thuis. Op dat moment komt het zilver de EU binnen en moeten er wel inklaringskosten & BTW betaald worden.

GoldRepublic maakt (maandelijks) sparen in edelmetaal mogelijk

Bij GoldRepublic kun je eenmalig fysiek edelmetaal aankopen maar je kunt ook een maandelijks automatisch spaarplan aanmaken voor het aankopen van goud, zilver of platina. Naast het voordeel van 50% lagere transactiekosten bij een spaarplan, hoef je er ook niet meer zelf over na te denken.

Iedere maand schrijft GoldRepublic automatisch het door jou gekozen bedrag van je bankrekening af om er edelmetaal van te kopen. Zo kun je eenvoudig sparen voor jezelf, je pensioen of je kinderen.

Door iedere maand geautomatiseerd fysiek edelmetaal te kopen, ongeacht de prijs op dat moment, nivelleer je de gemiddelde aankoopprijs van jouw edelmetaal. Dit noemen beleggers ook wel “dollar cost averaging” en wordt gezien als een slimme strategie omdat niemand de markt perfect kan timen.

Goldrepublic, wat zijn de nadelen?

Nu we de voordelen van GoldRepublic hebben doorgenomen, wil ik stilstaan bij de nadelen.

Uiteindelijk zijn beide belangrijk voor het maken van een weloverwogen keuze of je wél of niet wilt gaan beleggen in fysiek edelmetaal via GoldRepublic.

GoldRepublic rekent vrij hoge kosten

GoldRepublic biedt edelmetaal beleggers veel gemak. Ze maken het proces van kopen, verkopen en opslag laagdrempelig en gemakkelijk. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

In de volgende sectie van dit GoldRepublic review artikel bespreek ik wat uitgebreider hoe het kostenplaatje eruitziet voor zowel fysiek goud, fysiek zilver als fysiek platina.

Belangrijk om te weten is dat je transactiekosten betaalt bij zowel aankoop als bij verkoop. Deze zijn bij GoldRepublic meestal 1% van je transactiebedrag. Bij automatische edelmetaal spaarplannen betaal je 0.5% transactiekosten bij iedere aankoop en 1% bij verkoop.

Naast transactiekosten betaal je ook opslagkosten voor de beveiligde (én verzekerde) opslag van jouw edelmetaal. Voor zilver en platina betaal je 1% en voor goud 0.5%, want goud neemt aanzienlijk minder plaats in dan zilver en platina. Voor die laatste twee betaal je ook handlingskosten van 9 euro per kg.

Als laatste rekent GoldRepublic ook kosten voor het reserveren en op naam zetten van een individuele baar. Dit kun je doen wanneer het totale gewicht van jouw edelmetaal het gewicht van een de kleinst beschikbare baar overschrijdt. Je bezit dan niet meer een toewijzing (allocatie) van een fractie van een baar, maar de gehele baar wordt op jouw naam gezet. Mocht je je edelmetaal fysiek willen laten uitleveren vanuit de opslag naar jouw huis, zijn er nog kosten voor productie en transport.

Al met al kunnen deze kosten flink oplopen, zeker wanneer je voor individuele reserveringen en fysieke uitlevering wilt gaan. In de praktijk gaan die zaken een beetje voorbij aan het doel waarom je als kleine edelmetaal belegger voor GoldRepublic kiest – het gemak en de laagdrempeligheid.

GoldRepublic maakt “panic-selling” makkelijk

De laagdrempeligheid van beleggen die GoldRepublic biedt is een groot voordeel.

Maar het kán ook een nadeel zijn dat je 24/7 kunt inloggen in je GoldRepublic account en direct edelmetaal kunt kopen of verkopen. Bijvoorbeeld wanneer de koers sterk daalt en je in een tijdelijke paniekaanval besluit te verkopen (angst is in het geval van beleggen zelden een goede raadgever).

Wanneer je zelf edelmetaal thuis in je kluis hebt liggen, is de kans véél kleiner dat je een impulsieve beslissing maakt waar je later spijt van krijgt. Simpelweg omdat verkopen meer tijd en moeite kost.

Bij GoldRepublic verkoop je je edelmetaal binnen enkele klikken…

Samengevat heeft GoldRepublic de volgende voordelen:

 • GoldRepublic is een online handelsplatform, waardoor je als belegger 24/7 inzicht hebt in je portefeuille via de website of de mobiele app én altijd kunt kopen of verkopen.
 • GoldRepublic is een betrouwbaar Nederlands bedrijf dat moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving voor financiële diensten. Ze staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.
 • GoldRepublic biedt de mogelijkheid om voor een laag minimumbedrag (vanaf €50,-) in fysiek edelmetaal te beleggen. Dit doen ze door “fractioneel” beleggen mogelijk te maken.
 • GoldRepublic slaat edelmetaal op buiten de EU (in Zwitserland en op douane-entrepots). Hierdoor kun je BTW-vrij beleggen in zilver, waar normaal gesproken wel BTW over berekend wordt.
 • GoldRepublic biedt automatische sparen in edelmetaal aan met handige maandelijkse spaarplannen.

En een paar nadelen:

 • GoldRepublic rekent vrij hoge kosten voor het gemak van hun dienst. Zeker wanneer je wilt kiezen voor het op naam zetten van individuele edelmetaal baren en deze fysiek wilt laten uitleveren.
 • GoldRepublic maakt kopen en verkopen zeer laagdrempelig, waardoor je makkelijk in de verleiding kunt komen om een verkooptransactie te doen waar je later spijt van krijgt (“panic-selling”).

GoldRepublic kosten

In de vorige sectie stond ik al even stil bij de tarieven die GoldRepublic in rekening brengt voor de transactie, opslag, handling én het reserveren & transporteren van fysiek edelmetaal.

In deze sectie wil ik daar uitgebreider bij stilstaan en de vergelijking maken met alternatieven.

Als uitgangspunt gebruik ik de prijstabel van GoldRepublic zelf:

goldrepublic tarieven

Transactiekosten

GoldRepublic brengt transactiekosten in rekening bij zowel het kopen als het verkopen van edelmetaal.

Tenzij je jouw edelmetaal fysiek laat uitleveren, zal GoldRepublic op het moment dat jij wilt verkopen de koper zijn (je hebt een terugkoopgarantie). Meestal zul je dus twee keer 1% van de transactie af moeten dragen als transactiekosten aan GoldRepublic.

Ter illustratie: je koopt voor€1.000 goud en verkoopt dat wanneer de waarde is gestegen naar€1.400 terug aan GoldRepublic. Je betaalt dan 1% van€1.000 =€10 transactiekosten bij je aankoop en 1% van€1.400 =€14 transactiekosten bij je verkoop. In totaal betaal je dus€24 transactiekosten.

De transactiekosten van 1% zijn hetzelfde goud, zilver en platina en gelden voor eenmalige aankopen.

Wanneer je ervoor kiest om automatisch edelmetaal te kopen via een spaarplan betaal je 0,5% transactiekosten bij je aankoop. Bij verkoop van je edelmetaal blijft wel gewoon de 1% van kracht.

Opslagkosten

Wanneer je fysiek edelmetaal koopt via het online platform van GoldRepublic, kun je een opslaglocatie selecteren. Platina kun je alleen in Zürich laten opslaan, maar voor goud en zilver heb je de keuze uit alledrie de kluislocaties. De opslagkosten die je betaalt voor beveiligde en verzekerde opslag zijn hetzelfde voor alle kluislocaties maar verschillen wel per soort edelmetaal.

Voor goud betaal je 0,5% van de waarde van je edelmetaal (per jaar). Voor zilver en platina, die veel meer ruimte in beslag nemen voor dezelfde waarde, betaal je 1% van de waarde (per jaar).

De opslagkosten zijn exclusief BTW, er komt dus nog 21% BTW bij.

Handlingskosten

Bij zilver en platina betaal je (vanwege het gewicht en de omvang) extra handlingskosten. Deze zijn€9 per kg. In het geval van zilver wegen deze handlingskosten zwaarder dan bij platina, omdat zilver per kilo aanzienlijk goedkoper is dan platina maar de handlingskosten procentueel hetzelfde.

Dit zijn alle kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor de laagdrempelige aankoop, verkoop en opslag van fysiek edelmetaal via GoldRepublic.

Wanneer je een individuele baar op je naam wilt reserveren en op je naam zetten én wanneer je jouw edelmetaal fysiek wilt laten uitleveren komen daar nog de volgende extra kosten bij kijken:

Individuele baar reserveren

In onderstaande tabel zie je per kluislocatie en edelmetaal wat de formaten zijn waarin de baren beschikbaar zijn. In het geval van goud zie je dat het kleinste baarformaat 100 gram is.

Bij zilver en platina is de kleinst beschikbare baar 1kg.

Wanneer de hoeveelheid edelmetaal in jouw portefeuille meer is dan het kleinste beschikbare baarformaat, kun je ervoor kiezen om een individuele baar op naam te reserveren.

Al het edelmetaal dat je aankoopt via GoldRepublic is “gealloceerd” wat betekent dat het juridisch op jouw naam staat. Zelfs als het om een kleine fractie gaat. De belangrijkste reden voor het op naam zetten van een individuele baar, is wanneer je deze baar fysiek wilt laten uitleveren.

De kosten die hieraan verbonden zijn, zie je in onderstaande tabel:

goldrepublic baar reserveren

Edelmetaal fysiek laten uitleveren

Veel beleggers kiezen voor GoldRepublic vanwege het gemak van een online aanbieder.

Desalniettemin blijf je juridisch eigenaar van de edelmetalen in jouw portefeuille en kun je ervoor kiezen om het fysiek te laten uitleveren. Voor GoldRepublic is het fysiek uitleveren best wel een lastig proces en daarom zijn er stevige kosten aan verbonden.

In onderstaande tabel vind je de productiekosten per edelmetaal en baarformaat om een baar te laten produceren. Deze kosten betaal je alleen wanneer je niet al een baar op naam had gereserveerd.

goldrepublic productiekosten baar

Vervolgens betaal je nog 1% uitleverkosten én offreert GoldRepublic je vervoerskosten. Deze laatste kostenpost wordt berekend op het moment dat je de aanvraag doet.

De “spread” bij aankoop van edelmetaal via GoldRepublic

De “spread” is een laatste kostenpost die komt kijken bij de aankoop van fysiek edelmetaal. Deze wordt vaak over het hoofd gezien omdat beginnende beleggers niet weten wat het precies is.

Simpel uitgelegd is de spread “het verschil tussen de prijs waarvoor je het edelmetaal koopt van GoldRepublic en de prijs waarvoor je het weer terugverkoopt aan GoldRepublic“.

De spread varieert op basis van vraag en aanbod in de markt. Als er bijvoorbeeld veel vraag is naar een bepaald edelmetaal neemt de spread toe. In de omgekeerde situatie neemt de spread juist af.

Meestal komt de spread bij GoldRepublic uit op enkele procenten (2 á 3%), wat dus betekent dat je 2 á 3% meer betaalt wanneer je edelmetaal koopt dan wanneer je het weer verkoopt aan GoldRepublic.

Door de spread en overige kosten is fysiek edelmetaal een belegging voor de lange termijn. Snel kopen en verkopen leidt vaak tot verlies, omdat je deze kosten er dan nog niet uit hebt.

GoldRepublic edelmetaal spaarplannen

Zoals ik eerder in deze GoldRepublic review al aangaf, biedt GoldRepublic de interessante mogelijkheid om een automatisch spaarplan aan te maken. Je betaalt dan 50% minder transactiekosten bij de aankoop van goud, zilver of platina én kunt automatisch sparen zonder er zelf over na te denken.

Voor veel beleggers die graag een deel van hun portefeuille aanhouden in edelmetalen, is een automatisch spaarplan handig. Door iedere maand op een vast moment voor een vast bedrag te kopen, kom je uit op een gemiddelde aankoopprijs over een langere periode.

Automatisch sparen kun je doen voor jezelf, voor je pensioen of bijvoorbeeld voor later voor je kinderen. Bij GoldRepublic kun je een account aanmaken op naam van een kind, waarbij je als ouder/opvoeder zeggenschap behoudt tot het kind de volwassen leeftijd van 18 jaar bereikt.

Sparen in edelmetaal in plaats van euro’s op je bankrekening, kan een goede bescherming bieden tegen inflatie. Terwijl de koopkracht van euro’s op langere termijn steeds verder afneemt, heeft edelmetaal een lange historie waarin het koopkracht behoudt of zelfs laat groeien.

Ter illustratie: de onderstaande grafiek laat zien dat de prijs van een kilo goud in de afgelopen 25 jaar pieken en dalen heeft gezien. Maar een kilo goud is nu bijna 5x zoveel waard dan 25 jaar geleden.

historische grafiek van de goudprijs in afgelopn 25 jaar

Hoe werkt het kopen van fysiek edelmetaal via GoldRepublic

Het kopen (en verkopen) van edelmetalen via GoldRepublic is heel eenvoudig. In deze sectie laat ik je zien hoe je binnen enkele klikken jouw euro’s kunt omzetten in fysiek goud, fysiek zilver of platina.

Stap 1: Geld storten vanaf je bankrekening

Allereerst moet je zorgen dat er geld op je GoldRepublic account komt te staan. Dat kun je doen door een overboeking naar de derdengeldrekening van GoldRepublic via een iDeal betaling.

Stap 2: Order plaatsen

Vervolgens ben je klaar om een order te gaan plaatsen.

Dat kan een order zijn om te KOPEN of te VERKOPEN. Wanneer je een edelmetaal selecteert kun je kiezen voor één van de 3 kluislocaties waar GoldRepublic jouw edelmetaal verzekerd op zal gaan slaan.

Dan kun je kiezen voor een BESTENS of LIMIET order.

Een bestens order wordt meteen uitgevoerd tegen de op dat moment geldende prijs. Bij het plaatsen van een limiet order geef je aan tegen welke prijs de order uitgevoerd mag worden. Je kunt dus een lagere prijs instellen dan de huidige prijs en je order wordt uitgevoerd als die prijs bereikt wordt.

Zo’n limiet order blijft standaard 14 dagen actief, tenzij je zelf een latere einddatum opgeeft.

goldrepublic order plaatsen

Vervolgens kun je kiezen of je voor een bepaald bedrag (bijvoorbeeld €50,-) fysiek edelmetaal wilt kopen of voor een bepaald gewicht. En op de 2e stap krijg je dan een overzicht van je order te zien.

In onderstaand voorbeeld ga ik voor €50,- zilver kopen dat in Zürich opgeslagen zal gaan worden.

De huidige zilverprijs is €664,80/kg waartegen mijn order uitgevoerd zal gaan worden. Je ziet de transactiekosten (1%) en handlingskosten (€9 per kg) die in rekening gebracht worden waardoor ik na aankoop een fractie ter waarde van €48,84 fysiek zilver bezit. Naar schatting zo’n 73,5 gram zilver.

goldrepublic overzicht order

GoldRepublic zakelijk of privé account

Wanneer je gaat beleggen in fysiek goud, fysiek zilver of fysiek platina kun je dat privé doen of vanuit naam van je bedrijf (zakelijk dus). Beide opties zijn mogelijk bij GoldRepublic. Bij aanmelding kun je zelf aangeven of het een privé/particulier account moet zijn of een account op naam van bijvoorbeeld je BV.

De belangrijkste factor bij deze keuze is de verschillende belasting die je betaalt over het rendement dat je maakt met je belegging in edelmetaal.

Wanneer je zakelijk belegt in edelmetaal komt jouw belegging op de balans van de BV te staan. Over de beleggingswinst betaal je vennootschapsbelasting, net zoals bij de overige winst die de BV realiseert. Wanneer je echter verlies lijdt op je belegging, mag je dit ook van je bedrijfswinst afhalen.

Wanneer je privé belegt in edelmetalen moet je de waarde van je beleggingen opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Het gaat dan om de hoogte van je totale vermogen, dus niet alleen je edelmetalen maar ook spaargeld, cryptocurrencies, aandelen etc. Over je totale vermogen betaal je vervolgens vermogensrendementheffing.

GoldRepublic alternatieven

Wanneer je wilt gaan beleggen in (fysiek) edelmetaal zoals goud, zilver of platina heb je de keuze uit veel verschillende aanbieders. Zowel online als offline. En zowel in Nederland als daarbuiten.

Binnen Nederland heeft GoldRepublic een uniek handelsplatform opgezet waarin ze het heel laagdrempelig en makkelijk maken om edelmetaal te kopen en verkopen. Feitelijk zonder het edelmetaal zelf ooit te zien, omdat het veilig en verzekerd voor je wordt opgeslagen in één van de kluizen van GoldRepublic. Terwijl je wél juridisch eigenaar bent van (een stukje) baar.

De twee meest voor de hand liggende alternatieven om GoldRepublic mee te vergelijken, zijn allereerst de fysieke aankoop van edelmetalen via een online aanbieder. En daarnaast het kopen van edelmetaal via een buitenlands online handelsplatform dat qua dienstverlening vergelijkbaar is met GoldRepublic.

Fysiek edelmetaal kopen via een online aanbieder

Om goud, zilver of platina te kopen hoef je niet naar een offline edelmetaal handelaar bij jou in de buurt. Je kunt edelmetalen tegenwoordig net zo eenvoudig online shoppen als kleding bij een webshop.

Via webwinkels als HollandGold kun je eenvoudig munten of baren in je winkelwagentje leggen en afrekenen, waarna ze verzekerd worden verzonden naar je huisadres. Of naar een kluis als je dat wilt.

Het voordeel ten opzichte van een online platform als GoldRepublic is dat je het edelmetaal ook écht in je handen kunt houden. Het nadeel is dat je dus zelf voor veilige opslag en verzekering moet zorgen.

Daarnaast is er ook sprake van een “premium” (meerprijs die je betaalt bovenop de spotprijs van het edelmetaal) bij de fysieke aankoop van munten of baren.

Fysiek edelmetaal kopen via een buitenlands handelsplatform

Het bedrijfsmodel van GoldRepublic is uniek in Nederland, maar er zijn wereldwijd veel meer aanbieders die gealloceerd edelmetaal verkopen via een online platform. Het kan een voordeel zijn om edelmetaal te bezitten dat opgeslagen ligt in een kluis ver buiten je land of zelfs buiten Europa.

Het kan echter ook een nadeel zijn, niet in de laatste plaats omdat deze handelsplatformen niet onder de Europese wetgeving vallen en ook niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (ze moeten natuurlijk wel voldoen aan de wetten en regelgeving in het land van hun vestiging).

Een voorbeeld van zo’n buitenlandse aanbieder is GoldSilver.com.

TIP: Let er altijd goed op dat het edelmetaal dat je koopt “gealloceerd” is. Dat betekent dat het juridisch gezien toegewezen is aan jou als belegger. Je bent dus 100% eigenaar van het edelmetaal en zelfs als de verkoper failliet zou gaan, valt jouw belegging buiten de boedel die door een curator verdeeld wordt. Sommige aanbieders lijken namelijk dezelfde dienst als GoldRepublic te bieden (het verkopen van kleine stukjes edelmetaal binnen een grote stapel) maar doen dit “ongealloceerd”. Het risico bestaat dan dat jij helemaal geen juridisch eigenaar bent van het edelmetaal dat in jouw account genoemd staat…

Beleggen in van edelmetaal afgeleide producten

Naast het kopen van fysiek edelmetaal zijn er meerdere manieren om te beleggen in de edelmetaal sector. Je kunt hierbij denken aan aandelen van bedrijven die actief zijn in mijnbouw of handel in goud- en zilver royalties. Er zijn tevens ETF’s met een mandje aandelen in deze sectoren.

Deze financiële producten zijn afgeleiden van de prijs van fysiek edelmetaal. Wanneer de prijs van fysiek edelmetaal stijgt, zijn de bedrijven die het edelmetaal uit de grond halen winstgevender. Daardoor stijgt de prijs van de aandelen van deze bedrijven mee met de prijs van het edelmetaal.

Meer weten? Lees ons artikel over de verschillende manieren om te investeren in de edelmetaal-sector.

GoldRepublic ervaringen van anderen

GoldRepublic is een betrouwbaar Nederlands platform dat onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten. Ze worden daarnaast uitstekend beoordeeld binnen Google Reviews, met gemiddeld een score 4.7 uit 5. De klantbeoordelingen toont GoldRepublic op hun “ervaringen” pagina op de site, maar ze zijn ook als onafhankelijke reviews te vinden via het Google Reviews platform.

Mijn eigen ervaring met GoldRepublic is zeer positief. Het is een gebruiksvriendelijk platform dat goed in mijn behoefte als belegger voorziet. Een positief en verrassend punt vond ik het persoonlijke telefoontje dat je krijgt na het aanmaken van een nieuw GoldRepublic beleggingsaccount.

GoldRepublic, conclusie?

Om deze GoldRepublic review af te sluiten, wil ik een eindoordeel vellen. Zoals je na het lezen van deze review wel zult verwachten, is mijn oordeel zeer positief!

GoldRepublic biedt veel voordelen, zoals:

 • Een online handelsplatform dat altijd en overal beschikbaar is (ook via de handige app).
 • Het feit dat je al kunt beleggen in edelmetalen vanaf een minimumbedrag van €50,-
 • De spaarplannen, waarbij je automatisch iedere maand edelmetaal spaart i.p.v. euro’s.
 • Het is een betrouwbaar Nederlands bedrijf onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Er zijn ook een paar nadelen, zoals:

 • De relatief hoge kosten voor transacties en opslag in vergelijking met het kopen van edelmetaal om thuis in je kluis op te slaan (daar kleven dan natuurlijk weer andere nadelen aan).
 • Het gemak van ’t platform en de laagdrempeligheid maken dat het makkelijk is om te “panic-sellen” wanneer de koers even niet zo lekker gaat. Soms zijn hogere drempels een goede bescherming.

Al met al is GoldRepublic een betrouwbare partij die goed in de behoefte van (met name) kleinere beleggers voorziet. Je kunt via GoldRepublic op een makkelijke manier starten met het beleggen in edelmetalen met een eenmalige aankoop vanaf €50,- of met een maandelijks spaarplan.

Wil jij ook gaan beleggen in edelmetalen zoals goud, zilver of platina? Klik dan op deze link om naar GoldRepublic te gaan en een account aan te maken.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze review, laat het hieronder weten in de reacties!