Leren beleggen voor beginners

Beleggen kan een spannende manier zijn om je geld te laten groeien, maar het kan ook intimiderend lijken als je er net mee begint. Geen zorgen, deze eenvoudige gids zal je helpen de basisprincipes van leren beleggen te begrijpen, zelfs als je geen financieel expert bent.

Wat is beleggen voor beginners?

Beleggen is je geld investeren om het te laten groeien. In plaats van het gewoon op een spaarrekening te zetten, stop je het in dingen zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Je hoopt dat het op lange termijn meer waard wordt. Bijvoorbeeld, aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Als het goed gaat met het bedrijf, kunnen je aandelen meer waard worden. Obligaties zijn als leningen aan bedrijven of overheden. Ze betalen je rente voor het lenen van je geld. Vastgoed betekent investeren in gebouwen of grond. Het doel van beleggen is om meer geld te verdienen dan je zou kunnen door het simpelweg op een spaarrekening te laten staan. Het is een manier om voorzichtig je geld te laten groeien en mogelijk wat extra inkomen te verdienen.

Waarin kun je beleggen?

Het doel van beleggen is dus om meer geld te verdienen dan je zou kunnen hebben, door het op de bankrekening te laten staan. Dit kun je uiteraard op veel verschillende manieren waar maken. Hieronder beschrijven we een aantal dingen waarin je kunt beleggen:

Je kunt beleggen in aandelen

Aandelen zijn een soort eigendomsbewijzen van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, krijg je bepaalde rechten bij dat bedrijf. Deze rechten hebben een specifieke waarde. Als het bedrijf meer waard wordt of als beleggers verwachten dat het in de toekomst waardevoller zal worden, stijgt de koers van het aandeel. Het rendement op een aandeel bestaat uit koersrendement, het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. Bovendien keren veel bedrijven dividend uit, wat betekent dat een deel van de winst per aandeel aan de aandeelhouder wordt uitgekeerd.

In obligaties beleggen is een tweede optie

Een obligatie is eigenlijk een lening die wordt uitgegeven door de overheid of een bedrijf. In ruil voor het lenen van geld ontvangt de obligatiehouder regelmatig een vooraf vastgesteld rentepercentage. Veel beleggers vinden obligaties een populaire manier om te investeren. Aan het einde van de looptijd krijgt de houder in principe het uitgeleende bedrag terug. Het rendement op een obligatie bestaat uit het koersrendement, het verschil tussen de huidige koers en de koers bij uitgifte of aankoop. Daarnaast ontvangt de obligatiehouder periodieke rentebetalingen gedurende de looptijd.

Ook in vastgoed kun je beleggen

Vastgoedfondsen investeren in onroerend goed, zoals woningen, kantoren of winkels. Als belegger in een vastgoedfonds heb je een aandeel in diverse panden. Het rendement komt voort uit de waardestijging van deze panden op de lange termijn. Daarnaast keren veel vastgoedfondsen een deel van de huurinkomsten uit als dividend aan de beleggers.

Beleggen in cash

Cash is vermogen dat belegd is en wordt aangehouden op een beleggings- of spaarrekening. Geldmarktfondsen kunnen ook voor dit doel worden gebruikt. Het rendement op deze belegging is beperkt, vergelijkbaar met de spaarrente.

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen betekent investeren in materialen zoals goud, zilver, olie of graan. De waarde van deze materialen kan veranderen door vraag en aanbod op de markt. Als je hierin belegt, hoop je op winst door de prijsstijging van de grondstoffen. Een andere manier om geld te verdienen, is het inleveren van oud ijzer. Dit kan afkomstig zijn van oude apparaten of andere metalen voorwerpen. Veel recyclingbedrijven betalen je voor het inleveren van oud ijzer.

Beleggen voor een tientje

Een van de meest toegankelijke manieren om te beginnen met investeren is door te beleggen voor een tientje. Dit kan bijvoorbeeld op de website aandelenondereentientje.nl. Met de opkomst van online beleggingsplatforms is het nu mogelijk om met kleine bedragen te investeren in aandelen, ETF’s en zelfs cryptocurrencies. Door regelmatig kleine bedragen te beleggen, kun je de kracht van samengestelde groei benutten en je portefeuille gestaag laten groeien.

leren beleggen voor beginners

Stap voor stap leren beleggen voor beginners

Als je de wereld van beleggen betreedt, kan het een beetje overweldigend lijken. Maar geen zorgen, met dit stappenplan voor beginners helpen we je op weg! Vergeet niet de beleggingslessen onderaan dit artikel te lezen voordat je begint met beleggen.

Stap 1: Bepaal je beleggingsdoel

Voordat je begint, bedenk waarom je wilt beleggen. Is het voor een droomreis, eerder met pensioen gaan, de studie van je kinderen, of misschien een nieuwe woning? Een duidelijk doel helpt je bij het maken van beslissingen.

Stap 2: Hoe lang ga je beleggen?

Denk na over hoelang je het geld kunt missen. Beleggen vereist geduld. Investeer alleen geld dat je de komende 3 tot 5 jaar kunt missen, zodat je niet in paniek hoeft te verkopen bij tijdelijke tegenvallers.

Stap 3: Ben je bereid risico te lopen?

Stel jezelf de vraag: ben ik bereid risico te nemen? Beleggen gaat gepaard met schommelingen. Het is belangrijk dat je comfortabel bent met het idee dat de waarde van je beleggingen kan stijgen én dalen.

Stap 4: Zelf beleggen of laten beleggen

Kies tussen zelf beleggen of laten beleggen. Bij zelf beleggen zoek je zelf uit waarin je wilt investeren. Bij laten beleggen geeft een adviseur of vermogensbeheerder je advies.

Stap 5: Kies je belegging

Er zijn verschillende soorten beleggingen zoals we hierboven hebben beschreven. Kies welke optie voor  jou de beste is door een weloverwogen afweging te maken.

Stap 6: Kies waar je wilt beleggen

Bepaal of je bij een bank, broker of vermogensbeheerder wilt beleggen. Zorg ervoor dat de informatie duidelijk is en dat je je op je gemak voelt bij de gekozen partij.

Let op de kosten, want die kunnen invloed hebben op je rendement. Vergelijk kosten goed voordat je een beslissing neemt.

leren beleggen voor beginners

Lessen voor beginners in beleggen

Wil je leren beleggen? We helpem je met belangrijke lessen voor elke (beginnende) belegger. Voordat je begint, zijn er belangrijke basisprincipes om te begrijpen.

Belangrijke lessen voor beginners in beleggen

 • Spreid je beleggingen
  Verdeel je geld over verschillende investeringen om risico’s te beperken
 • Beleg voor de lange termijn
  Denk aan de toekomst, want op lange termijn zijn er vaak stabielere resultaten
 • Minimaliseer beleggingskosten
  Hoge kosten kunnen je rendement schaden, dus let daar goed op
 • Weet waar je niet moet beleggen
  Begrijp dat hoog rendement vaak hand in hand gaat met hoog risico
 • Beleg alleen in wat je begrijpt
  Voorkom onzekerheid door te investeren in zaken die je begrijpt