Jaarruimte: wat is het en hoe benut je dit? 

Overweeg je om zelf je pensioenpotje aan te vullen? Dan zijn een aantal dingen van belang. Wist je bijvoorbeeld dat je van een belastingvoordeel kunt genieten als je jouw jaarruimte benut? Met jaarruimte bedoelen we het pensioentekort dat je het afgelopen jaar hebt opgebouwd. In andere woorden: het verschil wat je het afgelopen jaar aan pensioen mocht opbouwen op basis van jouw salaris en hetgeen je echt hebt opgebouwd. Benut je jaarruimte door dit verschil in te leggen in een pensioenverzekering of een lijfrenteproduct. Als je hiervoor kiest, mag je de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen en geniet je dus nu al van een groot belastingvoordeel. In dit artikel vertellen we hier meer over. 

In 2024 meer jaarruimte 

Wees je ervan bewust dat de regels met betrekking tot jaarruimte en reserveringsruimte ook nog eens dikwijls veranderen. Zo zagen we in 2023 dat er grote aanpassingen werden gedaan, waardoor je in 2024 mogelijk meer jaarruimte hebt en dus meer pensioen kunt inleggen én belastinggeld kunt ontvangen. Daarnaast zijn er ook andere regels vastgelegd. Zo is het nu bijvoorbeeld ook mogelijk om nog tot vijf jaar na de AOW-leeftijd in te leggen. Dit was eerst enkel toegestaan totdat de AOW-leeftijd werd bereikt. 

Deze nieuwe regels betekenen dus ook mogelijk geheel nieuwe kansen voor jou. Daarom is het belangrijk om eventueel opnieuw om de tafel te gaan met een financieel adviseur en op basis van jouw persoonlijke situatie met een geheel nieuw beleggingsplan te komen. Zo haal je alles uit jouw belegging en laat je geen kansen onbenut. 

sparen voor pensioen

Jaarruimte of reserveringsruimte? 

Vaak worden de termen jaarruimte en reserveringsruimte door elkaar heen gebruikt. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze twee geheel verschillende definities hebben. Met jaarruimte bedoelen we dus het verschil tussen het pensioen dat je het afgelopen jaar mocht opbouwen en hoeveel je in werkelijkheid hebt opgebouwd. Met reserveringsruimte bedoelen we de jaarruimtes die je in de afgelopen jaren onbenut hebt gelaten. Dit hoeft namelijk geen probleem te zijn. Ook op een later moment mogen deze nog benut worden. De jaarruimtes van de afgelopen tien jaar bij elkaar opgeteld noemen we de reserveringsruimte. Voor de reserveringsruimte gelden dezelfde gunstige fiscale voordelen als voor de jaarruimte. 

Hoeveel is mijn jaarruimte? 

Benieuwd hoeveel jouw jaarruimte is? Er zijn verschillende online tools waarmee je dit eenvoudig kunt berekenen. Houd hierbij wel verschillende gegevens bij de hand. Zo is het belangrijk dat je je inkomsten van het afgelopen jaar weet, hoeveel pensioen je werkgever voor je heeft opgebouwd en hoeveel je eventueel zelf hebt opgebouwd als zzp’er. Op basis van die gegevens kun je eenvoudig het verschil berekenen en ontdek je wat jouw jaarruimte van het afgelopen jaar was.