5 populairste manieren om te investeren

Met de huidige inflatie is het belangrijker dan ooit om je geld verstandig te investeren. Met de rente op spaarrekeningen die historisch laag is, zijn alternatieve manieren om je vermogen te laten groeien toegenomen. Beleggen of investeren in crypto zijn hierbij een populaire optie, maar met de overvloed aan informatie en alternatieven kan het lastig zijn om te weten waar te beginnen. In deze blog bespreken we de 5 populairste manieren om te investeren, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. We bekijken ook enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden voordat je met investeren begint.

1. Investeren in cryptovaluta

Er zijn meer dan 750 CFD instrumenten om in te beleggen. Crypto is een van de populairste manieren om te investeren. In het verleden is gebleken dat sommige cryptovaluta’s hoge rendementen hebben behaald. De waarde van sommige cryptovaluta’s fluctueren. Zo kunnen ze stijgen, maar ook weer dalen. Zo is de prijs van Bitcoin in 2021 behoorlijk gestegen. Cryptocurrency’s hebben in tegenstelling tot traditionele beleggingen, zoals aandelen of vastgoed een relatief laag instapbedrag. Je kunt bij een betrouwbare internationale broker al beginnen met beleggen voor een paar euro.

2. Beleggen in goud

Vooral in een tijd van economische of politieke onrust, wordt goud door veel mensen aangewezen als populairste manier om te investeren. De goudprijs kan sterk fluctueren en is in het verleden vooral gestegen wanneer andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties daalde in waarde. Verder is goud een populaire manier om te investeren, omdat het over de hele wereld geaccepteerd wordt als ruilmiddel of betaalmiddel. Tot slot kiezen veel beleggers voor goud in tijden van inflatie. Dit komt doordat goud een tastbaar actief is, met een beperkte voorraad. In tegenstelling tot papiergeld, dat door centrale banken kan worden bijgedrukt, geldt dit niet voor een grondstof zoals goud. De NOS meldde dat de goudprijs in december van 2023 een recordhoogte had bereikt van 2135 dollar per troy ounce. De piek was kortstondig, want snel erna zakte de goudprijs naar 2065 dollar per troy ounce. Veel beleggers zijn sinds deze gebeurtenis ervan overtuigd, goud is populairste manier om in te investeren.

Beleggen in goud

3. Beleggen in aandelen

Beleggers vinden aandelen een populaire manier om te investeren door het potentieel op de lange termijn. Veel mensen denken een hoger rendement te behalen met aandelen, dan met andere beleggingsvormen zoals spaarrekeningen. Dit komt doordat aandeelhouders een deel van de winst van het bedrijf delen in de vorm van dividend en omdat de waarde van het aandeel zelf kan stijgen. In tegenstelling tot spaargeld, dat in waarde kan dalen door inflatie, kunnen aandelen een goede manier zijn om je vermogen tegen inflatie te beschermen. Over de lange termijn is de koers van aandelen doorgaans gestegen met een tempo dat hoger ligt dan de inflatie. Het is daarom niet geheel onverstandig om te beleggen met behulp van waarde ratio’s.

Echter brengt beleggen in aandelen ook nadelen met zich mee. Zo kan de waarde van een aandeel schommelen, wat betekent dat je geld kunt verliezen als je je aandelen verkoopt wanneer de koers is gedaald. Verder is het mogelijk dat het bedrijf waar je aandelen van hebt failliet gaat. Hierdoor zul je jouw hele investering verliezen als je aandelen hebt gekocht in een bedrijf dat faillissement aanvraagt. Ook kunnen sommige bedrijven minder liquide zijn, waardoor je moeilijker het aandeel kan verkopen wanneer je dat wilt.

4. Investeren in vastgoed

Met de stijgende vraag naar huizen is investeren in vastgoed een van de populairste manieren om te investeren. Volgens NU.nl stijgen de huizenprijzen dit jaar waarschijnlijk naar het hoogste punt ooit. Hierdoor zien investeerders op de lange termijn hun belegging veel rendement opleveren. Niet alleen de overwaarde van een huis is voor deze investeerder mooi meegenomen, ook de huurinkomsten zijn lucratieve bijverdiensten. Tevens vinden veel beleggers het belangrijk om controle te hebben over hun investering. Met vastgoed kun je zelf beslissen hoe je een pand wilt beheren of aan wie je het tegen welke prijs wilt verhuren.

5. Obligaties

Deze vorm van investeren biedt beleggers een inkomen uit rentebetalingen. Sommige obligaties, zoals obligaties met een variabele rente, kunnen bescherming bieden tegen inflatie. De rente op deze obligaties kan worden aangepast om de stijging van de kosten van levensonderhoud bij te houden. Beleggers die op zoek zijn naar een investering met een relatief laagrisicoprofiel kiezen vaak voor obligaties. Dit komt doordat obligaties vaak vertegenwoordigd worden door een overheid of bedrijf dat belooft de hoofdsom en rente terug te betalen. Het is echter belangrijk om op te merken dat er risico’s verbonden zijn met deze populaire manier van investeren. De waarde van de obligatie kan dalen als de uitgever van de obligatie in financiële problemen komt of als de rentetarieven stijgen.

Wanneer beginnen met investeren

Deze blog is bedoeld ter informatie en is geen beleggingsadvies. Investeren brengt risico’s met zich mee en je kunt je investering verliezen. Voordat je belegt of spaart, is het belangrijk dat je een eigen onderzoek doet en de risico’s begrijpt. De beslissing om te beginnen met beleggen is vaak belangrijker dan waar je in wilt investeren. Investeer alleen met geld dat je bereid bent om te verliezen.

Ook zijn er mensen die investeren in hun huis door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Het is hierbij handig om te weten wat wij merken van inflatie en energiekosten.