Beleggen in goud

Een goed beleggingsportfolio bevat vaak ook beleggingen in goud. Goud wordt namelijk altijd in waarde vertegenwoordigt. Het staat bekend als een veilige vorm van beleggen, aangezien er zelde abrupte stijgingen en dalingen zijn. Lees verder om erachter te komen hoe je in goud kunt beleggen. 

Waarom beleggen in goud?

Waarom kiezen voor goud als belegging? Goud wordt al heel lang gebruikt als betaalmiddel, maar vandaag de dag wordt het vooral gezien als een investering. Mensen die zich zorgen maken over onzekere tijden of vrezen dat hun valuta minder waard wordt, kiezen vaak voor goud als een vorm van bescherming.

Historisch gezien steeg de prijs van goud vaak tijdens periodes van inflatie, wat betekent dat het een vorm van bescherming kon bieden tegen stijgende kosten van levensonderhoud, maar meestal op lange termijn.

Het is belangrijk om te weten dat goud zeker een actieve speler is. De waarde van goud op korte termijn kan schommelen, omdat het gevoelig is voor speculatie. Goud is dus net als andere financiële activa en kan zowel stijgen als dalen.

Een nadeel van goud is dat het op zichzelf geen rendement oplevert, zoals bijvoorbeeld rente bij een spaarrekening. Het is vooral waardevol voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en bescherming tegen economische onzekerheid.

De huidige goud koers

De actuele prijs van goud is belangrijk als je overweegt om erin te beleggen. De prijs kan elke dag een beetje veranderen, maar over het algemeen blijft goud redelijk stabiel. Op dit moment kost een gram goud ongeveer 60 euro. Sinds 2019 is de waarde van goud met ongeveer 20,6% gestegen. Dat lijkt misschien veel, maar als je het gemiddelde jaarlijkse rendement bekijkt, is dat eigenlijk maar 9,1%.

Deze cijfers laten zien dat goud een stabiele investering is, zelfs als de prijs soms wat schommelt. Mensen zijn vooral geïnteresseerd in het constante groeipotentieel op de lange termijn. De positieve rendementen van goud laten zien dat het edelmetaal goed presteert, ongeacht de economische omstandigheden. Daarom kan investeren in goud een slimme zet zijn, gezien de betrouwbare prestaties en positieve trends die het laat zien.

beleggen in goud koeriersdienst

Hoe beleg je in goud?

In goud beleggen kan op verschillende manieren. Hier bespreken we de opties.

Fysiek goud kopen

Als je fysiek goud koopt, koop je bijvoorbeeld gouden munten of een goudbaar. Deze kun je gemakkelijk met een koeriersdienst laten bezorgen. Een goudbaar is een blok zuiver goud dat is gesmolten door een erkende smelter. Het nadeel hiervan is dat je een veilige plek moet hebben om het goud op te bergen, zoals een geheime plek in huis of een kluis bij de bank.

Voordelen:

 • Je hebt een tastbare belegging
 • Goud wordt gezien als een veilige haven tijdens crisissen
 • Je kunt het goud zien en vasthouden

Nadelen:

 • Het kopen van fysiek goud brengt hoge aankoopkosten met zich mee
 • Je verdient geen rente of dividend op fysiek goud
 • Het opslaan van fysiek goud kan duur zijn en er bestaat een risico op diefstal

Beleggen in goudcertificaten

Een goudcertificaat is als een gouden belofte op papier. Het is een document dat bevestigt dat je recht hebt op een bepaalde hoeveelheid goud. Als je in goud wilt investeren zonder het fysiek te bewaren, kun je overwegen om goudcertificaten te kopen. Zorg er wel voor dat je deze certificaten aanschaft bij een betrouwbare handelaar. Het idee is simpel: je hebt iets op papier dat je eigenaar maakt van een stukje goud, maar het goud zelf hoef je niet in huis te halen.

Voordelen:

 • Geen behoefte aan fysieke opslag, omdat je indirect eigenaar bent
 • Je kunt goudcertificaten verhandelen zonder fysiek goud te bezitten

Nadelen:

 • Het bezitten van goudcertificaten kan gepaard gaan met hoge vergoedingskosten
 • Net als bij fysiek goud verdien je geen rente of dividend op goudcertificaten

Beleggen in ETF’s en indexfondsen

Bij beleggen in indexfondsen en ETF’s wordt er via onderliggende fondsen belegd in fysiek goud. De waarde van je belegging beweegt mee met de goudprijs.

Beleggen in aandelen

Als je nu wilt beleggen in goud, kun je investeren in aandelen van goudmijnen. Er zijn namelijk geen aandelen die de prijs van goud precies volgen. Door te investeren in aandelen van goudmijnen koop je een deel van een bedrijf dat edelmetaal delft. Deze bedrijven profiteren van een stijgende goudprijs, waardoor de waarde van het aandeel ook stijgt. Let wel op: onderzoek het achterliggende bedrijf goed, want een slechte bedrijfsvoering kan de koers van het aandeel laag houden, zelfs als goud meer waard wordt.

Voordelen:

 • Geen fysieke opslag nodig
 • Goudaandelen hebben potentieel voor hoge winsten en bieden soms dividend
 • Zeer liquide en gemakkelijk verhandelbaar

Nadelen:

 • Goudaandelen kunnen grote prijsschommelingen ondergaan
 • Je loopt het risico van aandelen en moet de aandelenmarkt analyseren

Er zijn dus verschillende opties om te beleggen in goud, zoals het kopen van fysiek goud, beleggen in ETF’s en indexfondsen en investeren in aandelen van goudmijnen. Kies de manier die het beste bij jou past.

Uiteindelijk vormt beleggen in goud een stabiele en waardevolle strategie voor investeerders die streven naar stabiliteit en waardebehoud in hun portefeuille. De geschiedenis van goud illustreert niet alleen de diepgewortelde fascinatie en waarde die aan dit kostbare metaal wordt gehecht, maar ook de cruciale rol ervan in menselijke handel en cultuur door de eeuwen heen.