Goud en zilver veilig bewaren, 3 mogelijkheden vergeleken

De meeste mensen kopen fysiek goud of zilver voor de lange termijn. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over een veilige manier van opslag voor je edelmetaal.

In dit artikel vergelijk ik 3 mogelijkheden voor het veilig bewaren van fysiek goud en zilver: thuisopslag, een safeloket of een gespecialiseerde opslag voor edelmetaal.

In het verleden heb ik goud en zilver thuis opgeslagen, maar op dit moment maak ik gebruik van zowel een safeloket als van een gespecialiseerde opslag voor edelmetaal. In dit artikel deel ik mijn overwegingen en sta ik stil bij de voor- en nadelen van iedere optie.

Overwegingen bij de opslag van goud en zilver

Wanneer je fysiek goud of zilver koopt, komt dit in de vorm van munten of baren. Deze wil je natuurlijk bewaren op een veilige manier en beschermen tegen verschillende risico’s zoals: diefstal, verlies of beschadiging.

Voordat ik in dit artikel de verschillende mogelijkheden voor veilige opslag van goud en zilver vergelijk, begin ik met de belangrijkste overwegingen:

Toegankelijkheid

Een belangrijke overweging bij de opslag van goud en zilver is hoe makkelijk (of moeilijk) het is om bij je edelmetaal te kunnen. Wil je het regelmatig bekijken en vasthouden of heb je daar geen behoefte aan? Kun je, als je dat wilt, direct toegang krijgen tot de opslag of is dat niet mogelijk? De toegankelijkheid van je edelmetaal is een overweging bij de keuze voor opslag.

Veiligheid

Wanneer je fysiek goud of zilver veilig wilt opslaan, probeer je het te beschermen tegen verschillende risico’s. Diefstal is het meest voor de hand liggend. Maar er zijn zeker ook andere risico’s, zoals verlies en beschadiging (door brand of andere externe invloeden). Veiligheid en de mogelijkheid om je te verzekeren, bepalen mede de keuze voor opslag.

Kosten

Fysiek edelmetaal kan stijgen of dalen in waarde, maar genereert geen cashflow of dividend zoals sommige andere beleggingen. Bij de verschillende soorten opslag komen vaste en/of variabele kosten kijken. Het is dus een overweging wat je over hebt voor het opslaan van je goud en zilver en hoe de kosten zich verhouden tot de dagwaarde van je edelmetaal.

Veilige opslag van fysiek goud en zilver

Thuis

Toen ik voor het eerst fysiek goud en zilver kocht (bij HollandGold), wilde ik het graag kunnen bekijken en vasthouden. Om die reden liet ik het verzekerd thuis afleveren. Mijn eerste bestelling vertegenwoordigde een flinke waarde en veilige opslag werd direct een prioriteit.

In eerste instantie koos ik voor thuisopslag.

hollandgold highres

Toegankelijkheid

Wanneer je edelmetaal thuis opslaat, heb je er altijd direct toegang toe. Je bent niet afhankelijk van andere partijen en kunt dus op ieder moment je goud of zilver bekijken en vasthouden. De meeste mensen zullen hun edelmetaal opslaan in een kluis, waardoor het eenvoudig toegankelijk is. Creatievere opslag zoals inmetselen of ingraven (ook wel midnight gardening genoemd) beperkt de eenvoudige toegankelijkheid ervan.

Veiligheid

Het grootste nadeel van thuisopslag van goud en zilver is de beperkte veiligheid. Er kan ingebroken worden, je kunt gedwongen worden om je kluis te openen, er kan een brand uitbreken, een overstroming plaatsvinden of je kunt je kluis niet meer openen. In theorie zou je zelfs je goud of zilver zó goed kunnen verstoppen dat je het niet meer kunt terugvinden.

Tegen sommige van deze risico’s kun je jezelf verzekeren via je inboedelverzekering. Je kluis zal dan wel aan bepaalde standaarden moeten voldoen (qua sluiting en montage) en je zult ervoor moeten zorgen dat het maximaal verzekerde bedrag is aangepast bij je verzekering.

Kosten

Als je je edelmetaal veilig thuis wilt opslaan, zul je moeten investeren in een goede kluis die op een gedegen manier gemonteerd is. In principe is dit een eenmalige investering zonder doorlopende kosten. Wanneer je je inboedelverzekering echter wilt verhogen, zul je wel met maandelijks hogere kosten te maken hebben als je je goud en zilver thuis wilt bewaren.

Voordelen en nadelen

Voordelen van goud en zilver opslag thuis
 • Je hebt, tenzij je je edelmetaal hebt begraven, snel en eenvoudig toegang.
 • Wanneer je goud en zilver thuis hebt opgeslagen, ben je van niemand afhankelijk.
 • Een veilige kluis is een eenmalige investering, zonder doorlopende kosten.
Nadelen van goud en zilver opslag thuis
 • Thuisopslag van edelmetaal brengt verschillende risico’s met zich mee zoals: diefstal, beschadiging en verlies. Tegen deze risico’s zul je je moeten beschermen & verzekeren.
 • Je zult je inboedelverzekering moeten aanpassen zodat je edelmetaal binnen de dekking valt. Hiervoor zul je een hogere maandelijkse premie moeten betalen.

Eindoordeel

In eerste instantie heb ik mijn edelmetaal thuis opgeslagen. Ik vond het vooral een fijn idee om er direct bij te kunnen, zonder afhankelijkheden van externe partijen. Mijn goud en zilver bewaarde ik in een kluis (en deels verstopt op verschillende plekken in mijn woning). Ik heb mijn inboedelverzekering nooit aangepast op mijn edelmetaal bezit.

Ik vond het, naarmate de waarde van mijn goud en zilver bezittingen toenam, een steeds minder fijn idee dat het thuis lag opgeslagen. Met name het risico op diefstal hield mij bezig. Om die reden heb ik besloten externe opslag te zoeken en op dit moment sla ik thuis dus geen edelmetaal (of andere waardevolle bezittingen) meer op. Ik kan me de redenen om thuis edelmetaal te bewaren nog steeds goed voorstellen, maar persoonlijk geeft het mij een beter gevoel om de veilige opslag van mijn goud en zilver over te laten aan experts.

Safeloket

In het verleden verhuurden banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO kluisruimte aan particuliere klanten. Dit was een logische dienst vanwege de toch al aanwezige kluizen en beveiligingsmaatregelen. Deze verhuur van kluizen, ook wel “safeloketten” genoemd, wordt tegenwoordig niet meer door banken aangeboden maar door private marktpartijen.

De grootste onafhankelijke aanbieder van professionele kluisruimte is De Nederlandse Kluis, met vestigingen door heel Nederland. De Nederlandse Kluis is vaak gevestigd in voormalige bankgebouwen welke zijn gemoderniseerd met de nieuwste beveiligingstechnologieën.

Wanneer je een kluis huurt bij De Nederlandse Kluis heb je de keuze uit verschillende formaten. Van een klein brievenbakje voor belangrijke documenten tot een grote doos waar je fotoalbums, sieraden of verzamelingen veilig in kunt opslaan. De prijs die je per maand betaalt is afhankelijk van het formaat van je kluis en het maximaal verzekerde bedrag.

type kluizen de nederlandse kluis
Verschillende type kluizen bij De Nederlandse Kluis (bron)

De kluizen van het type A, B en C zijn het meest geschikt voor de opslag van fysiek goud en zilver, door de afmetingen maar ook door het verzekerde bedrag tot maximaal €45.000. Je kunt dit verzekerde bedrag als dat nodig is verhogen tot €90.000, voor €52,- per jaar extra.

Toegankelijkheid

Omdat De Nederlandse Kluis vestigingen heeft in heel Nederland is er altijd wel een locatie in de buurt van je woonplaats. Qua toegankelijkheid is dat iets minder direct dan wanneer je edelmetaal thuis bewaart, maar meestal wel dichtbij je huis. In mijn geval ligt de dichtstbijzijnde kluislocatie van De Nederlandse Kluis op 8 minuten fietsafstand.

Een belangrijk nadeel aan De Nederlandse Kluis, als het gaat om toegankelijkheid, zijn de beperkte openingstijden van de locaties. De meeste vestigingen van De Nederlandse Kluis hebben vaste kluisdagen waarop ze geopend zijn. In grote steden is dat 5 dagen per week, maar in kleinere gemeenten meestal 3 dagen (bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag).

Het is tegen betaling van €35,- per bezoek wel mogelijk om op afspraak toegang te krijgen tot je kluis buiten deze vaste dagen.

Veiligheid

De vestigingen van De Nederlandse Kluis voldoen aan de allerhoogste standaarden voor beveiliging. Je kunt daarbij denken aan 24/7 camerabewaking, bouwkundige beveiliging tegen ramkraken, blussystemen, waterdetectie en rechtstreekse aansluiting op de meldkamer. Alle medewerkers van De Nederlandse Kluis worden uitgebreid gescreend en getraind.

Wanneer je een kluis huurt bij De Nederlandse Kluis ben je als huurder de enige eigenaar van twee originele sleutels, er zijn geen extra kopieën die achtergehouden worden op locatie.

Om bij je safeloket te kunnen, moet je je legitimeren bij een medewerker. Vervolgens moet deze medewerker de kluisruimte openen en het slot van jouw safeloket ontgrendelen, voordat jij met de sleutel je safeloket kunt openen. Zo kun je er zeker van zijn dat niemand je kluis kan openen zonder jouw machtiging of fysieke aanwezigheid, zelfs medewerkers van De Nederlandse Kluis niet.

Ook belangrijk: je bent en blijft te allen tijden 100% juridisch en economisch eigenaar van de eigendommen die je opslaat bij de Nederlandse kluis. Ze vallen dus in het geval van een faillissement van De Nederlandse Kluis niet onder de boedel.

Kosten

Voor de huur van een kluis bij de Nederlandse Kluis betaal je een vast bedrag per maand, afhankelijk van het formaat van het safeloket en het maximaal verzekerde bedrag.

Ik heb zelf gekozen voor een safeloket Type A, welke €18,95 per maand kost. Het verzekerde bedrag van zo’n kluisje gaat standaard tot €45.000, waar de waarde van de inhoud op dit moment binnen valt. Mocht het op een gegeven moment nodig zijn om het verzekerde bedrag te verhogen dan kan dit tot €90.000 voor €52,- extra per jaar. Mocht je meer ruimte nodig hebben of een nóg hoger verzekerd bedrag, kun je altijd een extra kluis erbij huren op dezelfde locatie (of op een andere vestiging van De Nederlandse Kluis).

Een nadeel, qua kosten, van een kluis bij de Nederlandse kluis is dat je een vast bedrag per maand betaalt dat niet afhankelijk is van de hoeveelheid goud of zilver die je opslaat.

Wanneer je bijvoorbeeld een kluisje huurt voor €18,95 en daarin voor €2000 edelmetaal opslaat, is dat relatief gezien veel duurdere opslag dan wanneer je er voor het volledige verzekerde bedrag van €45.000 edelmetaal hebt liggen.

Een voordeel van een safeloket is dat je er naast goud en zilver ook andere waardevolle spullen veilig kunt opslaan. Voor mij was dit een belangrijke overweging.

edelmetaal de nederlandse kluis
Goud baren en zilveren munten in opslag bij De Nederlandse Kluis (bron)

Wanneer je De Nederlandse Kluis bezoekt binnen de openingstijden zijn er geen kosten verbonden aan het bezoeken van je kluis. Er is ook geen sprake van in- of uitslagkosten van je fysieke edelmetaal, zoals dat wel het geval is bij een gespecialiseerde edelmetaal opslag.

Voordelen en nadelen

Voordelen van edelmetaal opslag bij De Nederlandse Kluis
 • Bij De Nederlandse Kluis kun je edelmetaal goed beveiligd en verzekerd opslaan, op een vestiging in de buurt van je woonplaats waar je er snel toegang toe kunt krijgen.
 • Je kunt bij De Nederlandse Kluis naast goud en zilver ook andere waardevolle bezittingen opslaan, zoals: cash, documenten, harde schijven of crypto wallets.
 • De inhoud van je kluis bij De Nederlandse Kluis is volledig geheim.
Nadelen van edelmetaal opslag bij De Nederlandse Kluis
 • Afhankelijk van de vestigingslocatie heb je niet iedere dag toegang tot je kluis.
 • De vaste kosten per maand maken De Nederlandse Kluis relatief interessanter bij de opslag van een hogere waarde. Bij een lagere waarde is het relatief dure opslag.

Eindoordeel

Ik beoordeel De Nederlandse Kluis als een veilige opslag voor edelmetaal én andere waardevolle spullen, voor een eerlijke prijs. Omdat er een vestiging dicht bij mij in de buurt zit, heb ik ervoor gekozen om daar een Type A safeloket te huren voor €18,95 per maand.

In het safeloket bewaar ik naast fysiek goud ook andere waardevolle spullen die ik liever niet thuis heb liggen. Ik heb er echter voor gekozen om geen fysiek zilver op te slaan bij De Nederlandse Kluis, omdat ik door het formaat dan een veel groter safeloket zou moeten huren dan Type A.

Wat ik met name positief heb ervaren bij De Nederlandse Kluis is de professionaliteit van de medewerkers en de beveiligingsmaatregelen ter plaatse. Zelfs als iemand mijn sleutel zou bemachtigen is het niet mogelijk voor diegene om toegang te krijgen tot mijn safeloket.

Mocht je ook interesse hebben in het huren van een safeloket bij De Nederlandse Kluis bekijk dan de website voor meer informatie en een locatie bij jou in de buurt.

Gespecialiseerde edelmetaal opslag

Naast de opslag in een safeloket, zoals bij De Nederlandse Kluis, kun je als belegger in fysiek goud en zilver ook gebruik maken van een gespecialiseerde opslag voor edelmetaal.

Voorbeelden van zulke gespecialiseerde aanbieders zijn Holland Gold Safe en Edelmetaal Beheer Nederland.

Deze dienstverleners zijn dochterbedrijven of partner-bedrijven van verkopers van fysiek goud en zilver. De dienst Holland Gold Safe is bijvoorbeeld onderdeel van de Aunexum Precious Metals Group, waar ook edelmetaal verkopers Holland Gold en GoudStandaard onder vallen. Edelmetaal Beheer Nederland is partner van bullion dealer The Silver Mountain.

Wanneer je fysiek goud of zilver koopt bij een van deze aanbieders, kun je er direct in het bestelproces voor kiezen om het edelmetaal veilig en verzekerd te laten opslaan in de gespecialiseerde opslag.

Toegankelijkheid

Voor de gespecialiseerde opslag van edelmetalen werken bovengenoemde aanbieders samen met partners in verschillende landen. Zo kun je ervoor kiezen om je goud of zilver te laten opslaan in Nederland, Zwitserland of zelfs in Singapore. Opslag in het buitenland is met name interessant voor fysiek zilver baren, omdat daar in Nederland BTW over berekend wordt en buiten de EU niet. Dat scheelt je dus 21%, wat zeker de moeite waard is.

Ter plaatse wordt samengewerkt met Brink’s Global en Loomis, beide zeer gespecialiseerde aanbieders van beveiligingsdiensten waaronder kluisruimte en waardetransport.

Op het gebied van toegankelijkheid scoort een gespecialiseerde edelmetaal opslag minder dan het huren van een safeloket in de buurt. Wanneer je kiest voor opslag in het buitenland is dat vanzelfsprekend. Maar ook wanneer je kiest voor opslag binnen Nederland wordt de toegankelijkheid belemmerd door beveiliging en praktische overwegingen m.b.t. transport.

Als klant mag je zelf de kluisruimte niet betreden, wat betekent dat je edelmetaal op verzoek uitgeleverd kan worden aan je. Om transportkosten te besparen, worden deze uitleveringen gebundeld. Holland Gold Safe geeft op haar website aan dat uitlevering van je goud of zilver tot maximaal 3 weken in beslag kan nemen.

Veiligheid

Opslag van edelmetaal bij een gespecialiseerde aanbieder voldoet aan het hoogst mogelijke niveau van beveiliging. Kluisaanbieders zoals Brink’s Global zijn wereldwijd marktleider op dit gebied, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je goud of zilver veilig opgeslagen ligt.

Bij zowel Holland Gold Safe als Edelmetaal Beheer Nederland is jouw edelmetaal 100% gealloceerd. Dit betekent dat het apart ligt opgeslagen, op jouw naam. Bij een eventueel faillissement van de aanbieder, valt het goud of zilver dus niet onder de boedel.

Kosten

De kosten voor edelmetaal opslag bij een gespecialiseerde aanbieder, zijn onderverdeeld in twee soorten kosten: opslagkosten + in- en uitslagkosten.

De opslagkosten zijn een percentage van de waarde van je edelmetaal. Bij Holland Gold Safe zijn de opslagkosten 0.50% (ex. BTW) per jaar voor goud en 0.90% (ex. BTW) per jaar voor zilver. Bij Edelmetaal Beheer Nederland betaal je 0.65% (ex. BTW) per jaar voor goud en 0.90% (ex. BTW) voor zilver.

De volledige dagwaarde van je goud of zilver is verzekerd, dat zit in de opslagkosten.

Vervolgens is er soms ook sprake van in- en uitslagkosten. Deze kosten worden door Holland Gold Safe in rekening gebracht wanneer je je goud of zilver brengt of uit de kluis laat halen. Je betaalt hiervoor €36,- voor de inslag en €36,- voor de uitslag. Edelmetaal Beheer Nederland brengt haar klanten geen in- en uitslagkosten in rekening. Ook de verzekerde uitlevering door Edelmetaal Beheer Nederland is gratis, waar deze kosten bij Holland Gold Safe niet worden gespecificeerd op de website.

Voordelen en nadelen

Voordelen van een gespecialiseerde edelmetaal opslag
 • Je goud of zilver liggen maximaal beveiligd opgeslagen bij Brink’s Global, de wereldwijde marktleider op het gebied van kluisopslag en waardetransport.
 • Als je edelmetaal gekocht hebt bij de partner van de gespecialiseerde edelmetaal opslag, heb je terugkoopgarantie (je kunt je goud of zilver aan hen terug verkopen).
Nadelen van een gespecialiseerde edelmetaal opslag
 • Het is niet eenvoudig om zelf toegang te krijgen tot je edelmetaal. In principe mag je de kluislocatie niet betreden, al is het wel mogelijk om op afspraak je edelmetaal te bezichtigen. Op de website wordt niet precies uitgelegd hoe dit werkt.
 • Uitleveringen van goud of zilver worden gebundeld en daardoor kan het tot maximaal 3 weken duren voordat je je edelmetaal in fysiek bezit hebt.
 • Je kunt alleen edelmetaal laten opslaan, geen andere waardevolle spullen.
 • Er zijn extra kosten voor in- en uitslag en soms voor verzekerd transport.

Eindoordeel

Ik beoordeel zowel HollandGoldSafe als Edelmetaal Beheer Nederland als zeer betrouwbare partijen om je edelmetaal veilig te laten opslaan. Mijn fysiek zilver (munten) laat ik opslaan bij HollandGoldSafe omdat ik ze aangeschaft heb bij HollandGold en op een zeker moment in de toekomst ook van plan ben het aan hen terug te verkopen.

Qua kosten vind ik het veel aantrekkelijker om zilver op te slaan bij een gespecialiseerde edelmetaal opslag dan in een safeloket. Vooral door de ruimte die fysiek zilver in beslag neemt t.o.v. de dagwaarde. Mijn plan is om bij een lage goud-zilver ratio mijn zilveren munten te verkopen aan HollandGold en om te wisselen voor fysiek gouden munten.

Tot die tijd zal ik gebruik maken van de beveiligde opslag van HollandGoldSafe.

Conclusie

In dit artikel heb ik mijn persoonlijke overwegingen gedeeld als het gaat om de veilige opslag van goud en zilver. Hierbij zijn 3 mogelijkheden de revue gepasseerd: thuisopslag, een safeloket en opslag bij een gespecialiseerde edelmetaal opslag.

Zoals beschreven zijn er verschillende overwegingen voor het maken van de keuze. Voor mij waren de belangrijkste: toegankelijkheid, veiligheid en kosten. Op basis van mijn afweging ben ik klant geworden bij zowel De Nederlandse Kluis (voor fysiek goud + andere waardevolle bezittingen) als HollandGoldSafe (voor fysiek zilver).

Mocht je ook interesse hebben in het huren van een safeloket bij De Nederlandse Kluis bekijk dan de website voor meer informatie en een locatie bij jou in de buurt.