Een passief inkomen genereren, 3 manieren

Heb je er ooit van gedroomd om geld te verdienen terwijl je slaapt? Dat is waar passief inkomen om de hoek komt kijken. In dit artikel gaan we dieper in op wat passief inkomen is en delen we drie toegankelijke manieren om een passief inkomen te genereren.

Wat is een passief inkomen?

Passief inkomen is een constante stroom van inkomsten die binnenkomt zonder dat je er dagelijks actief werk voor hoeft te doen. Het komt niet voort uit actieve arbeid, zoals een normale baan of een freelance opdracht. Voorbeelden van passief inkomen zijn onder andere opbrengsten uit investeringen, vastgoed of nevenactiviteiten.

Het verschilt van actief of verdiend inkomen, dat meestal wordt gedefinieerd als inkomen dat je ontvangt door te werken bij een baan of als zelfstandige. Betekent dit dat passief inkomen gemakkelijk verdiend wordt? Niet perse. Vaak zijn voor de meeste manieren om een passief inkomen te genereren een initiële investering nodig, of het nu geld, tijd of beide is. De inkomsten komen later, soms zelfs veel later. Maar eenmaal klaar met die initiële investering, kan passief inkomen jarenlang vruchten afwerpen.

3 Manieren om passief inkomen te genereren

Er zijn tal van manieren om een passief inkomen te generen:

Een passief inkomen genereren met dividend aandelen

Een manier om een inkomstenstroom op te bouwen is te investeren in dividend aandelen. Deze aandelen betalen regelmatig een deel van de winst van het bedrijf uit aan investeerders, vaak per kwartaal. De beste dividend aandelen verhogen hun uitbetaling in de loop van de tijd, waardoor je toekomstige inkomsten groeien. Bovendien zijn dividend aandelen over het algemeen minder volatiel dan groeiaandelen, wat je beleggingsportefeuille kan diversifiëren.

Interessante dividend aandelen zijn:

 • ABN Amro (ABN): 8,6% dividend
  ABN Amro biedt een aantrekkelijk dividendrendement van 8,6%. Het is belangrijk om de financiële gezondheid van de bank en de trends in de banksector te overwegen bij het evalueren van dit dividend.
 • Heijmans (HEIJM): 8,5% dividend
  Heijmans toont een sterk dividendrendement van 8,5%. Als een bouwbedrijf kan het gevoelig zijn voor economische schommelingen, dus het is raadzaam om de marktomstandigheden te volgen.
 • NN Group (NN): 8,5% dividend
  NN Group biedt eveneens een aanzienlijk dividendrendement van 8,5%. Verzekeraars worden vaak beïnvloed door rentetarieven en marktvolatiliteit, dus houd rekening met deze factoren.
 • Eurocommercial Properties (ECMPA): 7,7% dividend
  Eurocommercial Properties, actief in vastgoed, heeft een dividendrendement van 7,7%. Overweeg de prestaties van de vastgoedmarkt en de bezettingsgraden van hun eigendommen.
 • OCI (OCI): 7,5% dividend
  OCI, werkzaam in de chemische sector, biedt een dividend van 7,5%. Chemische bedrijven worden vaak beïnvloed door grondstoffenprijzen, dus het is verstandig om hier aandacht aan te besteden.
passief inkomen genereren

Een passief inkomen genereren uit vastgoed

Een manier om passief inkomen te genereren met vastgoed is door te investeren in huurwoningen. Na de aankoop van een pand kun je huurinkomsten genereren door de woning te verhuren aan huurders. Een andere mogelijkheid is om te investeren in commercieel vastgoed, zoals winkelpanden of kantoorruimtes endeze te verhuren aan bedrijven. Een slimme strategie om kosten te besparen bij het investeren in vastgoed is door een bouwcontainer te huren voor renovaties of verbouwingen. Door een bouwcontainer te huren, kun je geld besparen op opslagkosten en heb je de benodigde ruimte om materialen op te slaan tijdens het renoveren van de woning of het commerciële pand. Dit helpt bij het maximaliseren van je rendement op investeringen in vastgoed.

Dividend indexfondsen en ETF’s voor een passief inkomen

Een andere benadering is het investeren in indexfondsen of exchange-traded funds (ETF’s) die dividend aandelen bevatten, in plaats van individuele aandelen te kiezen. Dit is een passieve beleggingsstrategie voor degenen die de voorkeur geven aan een meer hands-off aanpak. Indexfondsen bevatten een goed afgeronde selectie van veel aandelen die proberen de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500, te volgen. Een dividend ETF of indexfonds investeert in een selectie van aandelen die dividenden uitkeren.

Hier zijn drie ETF’s die investeren in dividend aandelen van wereldwijde markten en een passieve manier bieden om inkomsten te genereren:

 • Fidelity Global Quality Income ETF
  Fidelity ETF is ontworpen om een index te volgen die bestaat uit grote en middelgrote bedrijven van over de hele wereld met een hoog dividend en van hoge kwaliteit. Het fonds richt zich op bedrijven met sterke financiële fundamenten, zoals een sterke vrije kasstroom en stabiele rendementen op geïnvesteerd vermogen. Het is geschikt voor beleggers die een stabiele inkomstenstroom willen en tegelijkertijd willen investeren in solide wereldwijde bedrijven.
 • iShares MSCI World Quality Dividend ESG
  iShares ETF belegt in bedrijven wereldwijd die hoge dividenden uitkeren en een goede kwaliteit hebben op het gebied van soliditeit. Het fonds houdt ook rekening met ecologische, sociale en governancecriteria (ESG) en sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij controversiële activiteiten. Het is gericht op ondergewaardeerde bedrijven met royale dividenden en aandeleninkoopprogramma’s.
 • Vanguard FTSE All World High Dividend Yield
  Deze Vanguard ETF volgt een index van hoog dividend aandelen wereldwijd, zowel in ontwikkelde als opkomende markten. Het fonds richt zich op grotere, waardegerichte en liquide bedrijven. Met meer dan 1.800 aandelen in de portefeuille is het goed gespreid en biedt het een brede blootstelling aan wereldwijde hoogdividendaandelen.

Het genereren van passief inkomen biedt een pad naar financiële vrijheid en een leven waarin geld voor jou werkt, niet andersom. Of je nu kiest voor dividendaandelen of een combinatie van deze methoden, het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke strategie het beste past bij jouw financiële doelen en risicobereidheid. Begin klein, doe gedegen onderzoek en bouw gestaag aan je passieve inkomstenstroom. Op weg naar een financieel stabiele toekomst!