Je vakantiegeld beleggen? 3 Opties

In mei ontvangen veel mensen hun vakantiegeld, een extraatje dat vaak wordt gezien als een leuke bonus voor een vakantie of om te sparen. Maar wat als je dit geld zou gebruiken om te beleggen? Wat zou het rendement kunnen zijn op een bedrag van ongeveer €1.600 met een rente van 5%? Laten we dit verder onderzoeken en bekijken welke verschillende opties je hebt om je vakantiegeld te beleggen, inclusief de voor- en nadelen van elke optie.

Hoeveel kun je sparen met het beleggen van je vakantiegeld?

Als we het bedrag van €1.600 vakantiegeld zouden beleggen tegen een rente van 5%, wat zou dan het mogelijke rendement zijn? Met een eenvoudige berekening kunnen we zien dat:

Rente = Belegd bedrag x Rentepercentage

Dit betekent dat je na één jaar beleggen een potentieel rendement van €80 zou kunnen behalen. Laten we dit even berekenen op een carrière van 25 jaar, waarin je jaarlijks €1.600 vakantiegeld belegd.

JaarInlegRenteTotaal
1€ 1.600€ 80.00€ 1.680
2€ 1.600€ 84,00€ 3.364
3€ 1.600€ 168,20€ 5.532,20
4€ 1.600€ 276,61€ 7.408,81
5€ 1.600€ 403,44€ 9.412,25
25€ 1.600€ 18.088,71€ 218.771,69

Na 25 jaar zal je dan zo’n €218.771,69 hebben gespaard!

beleggen2

Wat zijn de verschillende opties om je vakantiegeld te beleggen?

Wanneer je je vakantiegeld ontvangt, rond eind mei, dan heb je verschillende opties om dit te beleggen. Afhankelijk van hoe lang je wilt beleggen en hoeveel rendement je verwacht. Elke manier van vakantiegeld beleggen heeft zijn voor- en nadelen. Welke manier past bij jou situatie?

Je vakantiegeld op de spaarrekening zetten

Het zetten van vakantiegeld op een spaarrekening heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is dat het veilig is. Je geld staat op de bank en je weet zeker dat je het niet kwijtraakt. Daarnaast is je geld altijd beschikbaar. Als je opeens geld nodig hebt, kun je het makkelijk van je spaarrekening halen.

Een nadeel van het sparen op een spaarrekening is de lage rente. Tegenwoordig krijg je bijna geen rente meer op je spaargeld. Dat betekent dat het geld dat je op de bank zet niet veel meer wordt. Bovendien, als de prijzen van dingen zoals boodschappen en kleding stijgen (inflatie), dan kun je later minder kopen met hetzelfde geld. Je geld verliest dus eigenlijk waarde als het op de spaarrekening staat en de inflatie hoog is.

Hoeveel kun je sparen door je vakantiegeld op de spaarrekening te beleggen?

Laten we even kijken hoeveel vakantiegeld je op de spaarrekening kunt hebben staan. Je krijgt elk jaar €1.600,- vakantiegeld. Dit stort je vervolgens op een spaarrekening met een rente van 1,5%. Dit doe je gedurende 5 jaar. Na 5 jaar heb je dus ongeveer €8.213,33 op je spaarrekening. Dit bedrag omvat zowel je jaarlijkse stortingen van €1.600 als de rente die je over deze periode hebt verdiend, berekend met een rentepercentage van 1,5%.

Je vakantiegeld beleggen in aandelen

Een andere optie voor het beleggen van je vakantiegeld is aandelen kopen. Hiermee loop je meer risico, maar kan je wel meer rendement maken. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen:

De voordelen van je vakantiegeld in aandelen beleggen

 • Je hebt kans op een hoger rendement
  Historisch gezien bieden aandelen op de lange termijn een hoger rendement dan spaarrekeningen of obligaties. Dit betekent dat je meer geld kunt verdienen met je vakantiegeld als je belegt in aandelen.
 • Diversificatie is gemakkelijk met het beleggen van vakantiegeld in aandelen
  Je kunt je risico spreiden door in verschillende aandelen of aandelenfondsen te beleggen. Zo ben je minder afhankelijk van de prestaties van één bedrijf.
 • Je kunt hierdoor investeren in bedrijven die je steunt
  Door aandelen te kopen, investeer je in bedrijven waarvan je gelooft dat ze zullen groeien of die je wilt ondersteunen.

Dit zijn de nadelen

 • Er is een kans dat je geld verliest
  De waarde van aandelen kan dalen, waardoor je geld kunt verliezen. Dit risico is groter dan bij een spaarrekening.
 • De markt is erg beweeglijk
  De aandelenmarkt kan erg schommelen, wat betekent dat de waarde van je investering snel kan veranderen.
 • Je hebt enige kennis nodig
  Je hebt enige kennis nodig om te bepalen welke aandelen een goede investering zijn. Zonder deze kennis kun je slechte keuzes maken.

Met je vakantiegeld je hypotheek aflossen

Het beleggen van je vakantiegeld in je hypotheek kan een slimme manier zijn om je financiële situatie te verbeteren. Wanneer je extra geld in je hypotheek stopt, verminder je het uitstaande hypotheekbedrag en daarmee ook de totale rente die je over de looptijd van je hypotheek betaalt. Dit kan leiden tot een kortere looptijd van je hypotheek of lagere maandelijkse lasten, afhankelijk van de afspraken met je hypotheekverstrekker.

Door jaarlijks je vakantiegeld of een deel ervan direct in je hypotheek te investeren, maak je gebruik van het rente-op-rente effect, maar dan in omgekeerde vorm: je bespaart op toekomstige rentebetalingen. Stel dat je hypotheekrente 3% bedraagt, dan is elke euro die je extra aflost direct een besparing van 3% rente per jaar over die euro. Dit is vooral gunstig in een omgeving waar de spaarrentes laag zijn, omdat de ‘winst’ die je maakt door te besparen op je hypotheekrente vaak hoger is dan wat je zou verdienen op de spaarrekening.

Door deze opties zorgvuldig te overwegen en rekening te houden met je eigen financiële doelen en risicobereidheid, kun je een weloverwogen beslissing nemen over hoe je je vakantiegeld wilt beleggen.