Dit zijn de beste locaties om in vastgoed te investeren

Je wilt gaan investeren in vastgoed. Misschien overweeg je om in je eigen gemeente te investeren in vastgoed voor het gemak en de bekendheid. Maar is dit wel een slimme keuze? Sommige gemeentes hebben veel vergrijzing of weinig huurwoningen. Dit zullen dan niet de beste opties zijn. In dit artikel delen we de beste locaties om in vastgoed te investeren en waar je zelf op moet letten.

Er zijn verschillende soorten vastgoed investeringen

Er zijn verschillende soorten vastgoed investeringen. De manier waarop je in vastgoed gaat investeren zal invloed hebben op de beste locaties voor deze vastgoed investering. Hieronder leggen we een aantal soorten uit:

Residentieel vastgoed

Residentieel vastgoed, zoals appartementen of huizen, is iets een van de populairste manieren om te investeren. Er is namelijk meestal veel vraag naar huurwoningen, vooral in steden waar de bevolking groeit. Het geld dat je verdient met het verhuren van deze panden kan redelijk stabiel zijn. Er zijn echter ook risico’s, zoals dat het pand een tijdje leegstaat en de kosten voor het onderhoud.

Voor dit soort vastgoedinvesteringen zijn er een aantal goede gemeentes waar je naar kunt kijken. Zoals bijvoorbeeld Utrecht, Almere, Haarlemmermeer en Amsterdam. In deze steden is er vaak veel vraag naar huurwoningen, wat betekent dat je investering waarschijnlijk een goede opbrengst zal opleveren. Ook zijn er meestal veel voorzieningen en is de locatie gunstig, wat het aantrekkelijk maakt voor huurders. Het is altijd slim om onderzoek te doen naar de specifieke marktomstandigheden van een gebied voordat je investeert.

Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed is een breder begrip. Het zijn bijvoorbeeld winkels, bedrijfspanden of kantoren. Het kan meer opleveren dan residentieel vastgoed, maar heeft ook meer risico’s. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat je een huurder voor deze ruimte vindt. Ook kunnen economische veranderingen de vraag beïnvloeden.  Hierdoor kan het zijn dat je pand leeg blijft staan.

Wil je investeren in commercieel vastgoed? Dan is het belangrijk dat je locaties kiest met een bruisend zakenleven. In Amsterdam en Utrecht zal altijd vraag zijn naar kantoorruimtes en winkelpanden. Daarnaast zijn steden als Rotterdam en Den Haag belangrijke zakelijke hubs met veel bedrijvigheid. Ook opkomende steden zoals Eindhoven, met zijn technologie- en innovatiesector, bieden kansen voor investeringen in commercieel vastgoed.

Investeren in studentenhuizen

Investeren in studentenhuizen kan een slimme zet zijn, vooral in steden met tal van universiteiten zijn. Er is altijd een grote vraag naar betaalbare studentenwoningen. Het voordeel van deze investering is dat studenten vaak op zoek zijn naar geschikte huuraccommodaties. Als je een comfortabele en betaalbare optie kunt aanbieden, creëer je een stabiele bron van inkomsten. Natuurlijk kan het ook minder fijn zijn om studenten in je investering te laten wonen. Ze zullen niet snel iets opknappen.

Een aantal goede locaties voor investeringen in studentenhuizen zijn Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Deze steden hebben verschillende onderwijsinstellingen en trekken daardoor veel studenten aan.

Amsterdam, bijvoorbeeld, met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, biedt talloze kansen voor investeerders. Utrecht heeft de Universiteit Utrecht en de beroemde Uithof, terwijl Rotterdam de Erasmus Universiteit huisvest. In Groningen vind je de Rijksuniversiteit Groningen, met ruim 100 studentenverenigingen en een lage gemiddelde leeftijd van studenten. Nijmegen, met de Radboud Universiteit, is ook populair onder internationale studenten. De urgentie om in deze steden te wonen is hoog, gezien het groeiende tekort aan betaalbare studentenkamers. Dit maakt het een goede investering

beste locaties om in vastgoed te investeren urgentie

Waar let je op bij het kiezen van de locatie voor je vastgoed investering?

Bij het kiezen van de locatie voor je vastgoedinvestering zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten:

  • Wat voor soort vastgoed investering ga je maken?
  • Is er een groeiende bevolking in die gemeente?
  • Is er een sterke economie?
  • Is de locatie goed bereikbaar?
  • Zijn er voorzieningen in de omgeving? Zoals winkels, scholen en OV
  • Hoe is de omgeving? Wonen mensen er lang? Blijven bedrijven lang bestaan?
  • Wat zijn de ontwikkelingsplannen van de omgeving?

We begrijpen dat het niet voor iedereen mogelijk is om in Amsterdam in vastgoed te investeren. Gelukkig zijn er nog meer interessante gemeentes voor je investering. Door bovenstaande vragen door te nemen kun je een goede beslissing maken. Een beslissing dat binnen je budget past!

beste locaties om in vastgoed te investeren

Wat zijn de beste locaties om te investeren in vastgoed?

We hebben al besproken welke locaties het beste zijn bij verschillende soorten vastgoed investeringen. Hieronder bespreken we nog eens de beste en slechtste locaties om in vastgoed te investeren.

Utrecht

Utrecht groeit flink qua huishoudens, wat betekent dat steeds meer mensen daar willen wonen. Wat Utrecht extra interessant maakt voor investeerders, is dat er niet veel nieuwe huizen bijkomen. De huizen die te koop staan vinden snel een nieuwe eigenaar. Dat maakt Utrecht aantrekkelijk om in vastgoed te investeren. De stad voldoet aan de groeiende vraag naar woningen zonder overspoeld te worden door een overaanbod. Korte verkooptijden betekenen dat investeerders snel rendement kunnen behalen.

Almere

Ook Almere blinkt uit als het gaat om korte verkooptijden. Ook is er een opmerkelijke groei in het aantal huishoudens. Dit laat zien dat er een goede vastgoedmarkt is met weinig leegstand. Het is een snel groeiende stad waar steeds meer mensen willen wonen. De stad lijkt de vraag naar woningen bij te kunnen houden. Maar biedt tegelijkertijd ook een omgeving waar investeerders snel en effectief kunnen handelen. Investeren in vastgoed in Almere lijkt dus een veelbelovende keuze te zijn gezien de groeiende vraag en de goede doorstroming.

Haarlemmermeer

Haarlemmermeer belooft veel goeds voor vastgoedinvesteerders. De voorspelde groei van huishoudens met 24% tussen 2021 en 2040 wijst op een stijgende vraag naar woningen. Wat deze stad extra aantrekkelijk maakt, is de combinatie van een redelijke toename van de woningvoorraad (9%) en korte verkooptijden.

Dit zijn slechte locaties om in vastgoed te investeren

Helaas zijn er ook plaatsen waar investeren in vastgoed niet zo’n goed idee is. Sittard-Geleen bijvoorbeeld kampt met een krimpende bevolking en economische uitdagingen. Dit betekent dat er minder mensen zijn die huizen willen kopen of huren, wat de vraag naar vastgoed vermindert. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor investeerders die op zoek zijn naar groeimogelijkheden.

Heerlen is een andere stad waar vastgoedinvesteringen minder gunstig zijn. Hier daalt de bevolking ook, wat betekent dat er minder potentiële huurders of kopers zijn. Bovendien zijn er economische problemen die het moeilijker maken om een goede return on investment te behalen.

Emmen, ondanks enkele positieve aspecten, heeft ook te maken met bevolkingsafname. Dit betekent dat er minder vraag is naar vastgoed, wat een risico vormt voor investeerders die rendement willen behalen op hun investering.

Investeren in vastgoed is een slimme zet, zolang je een goede locatie kiest. Dit zijn de beste vastgoed locaties van Nederland. Wil je weten hoe je met weinig geld in vastgoed investeerd? Lees dan verder! Kies het type vastgoed dat bij je past en selecteer locaties met groeipotentieel. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn enkele van de beste keuzes, terwijl plaatsen als Sittard-Geleen, Heerlen en Emmen voorzichtigheid vereisen.