Hoe herken je beleggingsfraude?

Beleggen is een manier om je geld te laten groeien, maar het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke valkuilen, zoals beleggingsfraude. Fraudeurs proberen slimme trucs om mensen hun zuurverdiende geld afhandig te maken. In dit artikel gaan we bespreken hoe je beleggingsfraude kunt herkennen, zodat je veilig en met vertrouwen kunt investeren.

Wat is beleggingsfraude?

Om beleggingsfraude te kunne herkennen is het belangrijk om te wanneer er sprake is van fraude. Beleggingsfraude is een listige praktijk waarbij bedriegers proberen geld te ontfutselen door een te mooi klinkende belegging aan te bieden. Ze beloven aantrekkelijke rendementen, maar uiteindelijk blijkt de belegging niet te bestaan of veel minder winstgevend dan voorgesteld. Deze vorm van fraude komt op verschillende manieren voor, zoals boiler rooms, oplichting met cryptomunten en bedrieglijke handelsplatformen.

Om dit soort valkuilen te vermijden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en verdachte aanbiedingen eerst grondig te onderzoeken. Stel vragen, zoek naar betrouwbare informatie en gebruik gezond verstand voordat je beslist te investeren.

Voorbeeld van fraude – Max R beleggingsfraude

Max R., de 26-jarige zogenaamde ‘wonderbelegger’, die verdacht wordt van een grootschalige beleggingsfraude, heeft persoonlijk faillissement aangevraagd. Deze jonge belegger zou vermogende Nederlanders voor maar liefst €26 miljoen hebben opgelicht. Na zijn arrestatie in april en de inbeslagname van luxegoederen en vastgoed, is nu ook zijn persoonlijk faillissement uitgesproken.

De 26-jarige Max R. kocht in 2021 een kapitaal pand in Amsterdam Zuid voor €7,5 miljoen van voormalig F1-coureur Giedo van der Garde en miljardairsdochter Denise Boekhoorn. De belegger liet vervolgens voor €8 miljoen aan hypotheken op dit pand vestigen bij Quote 500-lid Lex van Hessen. Dit alles is nu gevolgd door een persoonlijk faillissement.

De situatie van Max R. toont aan dat beleggingsfraude ernstige gevolgen kan hebben, niet alleen voor de slachtoffers maar ook voor de fraudeurs zelf. Het is een waarschuwing voor beleggers om altijd alert te zijn en hun investeringen zorgvuldig te overwegen om dergelijke risico’s te vermijden.

pexels polina tankilevitch 7382478

Veelvoorkomende fraude bij beleggingen

Bij beleggen zijn er verschillende dingen die strafbaar zijn en waarvoor mensen vervolgd kunnen worden. Bijvoorbeeld:

  • Als iemand verkeerde of misleidende informatie geeft aan investeerders, kan dat ernstige juridische gevolgen hebben
  • Handelen op basis van informatie die niet openbaar is, is verboden en kan leiden tot zware straffen
  • De markt manipuleren om de prijzen van effecten te beïnvloeden, is ook ernstig en tegen de wet

Als iemand wordt vervolgd voor strafbare feiten bij beleggingen, heeft dat grote gevolgen, zowel juridisch als persoonlijk. Straffen voor strafbare feiten zoals fraude bij beleggen kunnen variëren van boetes en gevangenisstraffen tot het verliezen van beroepslidmaatschappen en schade aan iemands reputatie.

Wat is misleidende informatie?

Misleidende informatie kan verschillende vormen aannemen en kan ernstige gevolgen hebben voor beleggers en de integriteit van de financiële markten schaden. Hier zijn enkele voorbeelden van het soort misleidende informatie dat kan worden verstrekt:

Valse financiële resultaten

Bedrijven kunnen valse of opgeblazen financiële resultaten rapporteren om investeerders te misleiden over hun werkelijke financiële gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat winsten worden overdreven of verliezen worden verdoezeld.

Niet-openbare informatie

Het verspreiden van niet-openbare informatie of geruchten om de koers van een aandeel kunstmatig te beïnvloeden, valt ook onder misleidende praktijken. Dit kan leiden tot onrechtmatige winsten voor degenen die op de hoogte zijn van deze informatie, ten koste van andere beleggers.

Verkeerde voorstelling van zaken over producten of diensten

Bedrijven kunnen onjuiste of overdreven beweringen maken over hun producten of diensten om investeerders aan te trekken. Dit kan variëren van misleidende marketingclaims tot het achterhouden van belangrijke informatie over risico’s of beperkingen.

Wat is marktmanipulatie?

Marktmanipulatie is een ernstige overtreding van wet- en regelgeving op financiële markten en kan grote gevolgen hebben voor de integriteit van de markt en beleggers. Hier zijn enkele manieren waarop de markt gemanipuleerd kan worden:

Pump and dump-schema’s

Dit is een vorm van marktmanipulatie waarbij opzettelijk valse of misleidende informatie wordt verspreid om investeerders aan te moedigen een bepaald effect te kopen, waardoor de koers stijgt (pump). Zodra de koers een hoogtepunt bereikt, verkopen de daders hun posities tegen een hoge prijs, waardoor de koers instort (dump) en de rest van de beleggers met verliezen achterblijven.

Spoofing

Bij spoofing plaatst een handelaar grote aankoop- of verkooporders met de bedoeling om de markt te manipuleren en andere handelaren te misleiden over de werkelijke vraag- of aanbodniveaus. Zodra andere handelaren reageren op deze valse orders, trekt de manipulator zijn orders terug en profiteert van de resulterende prijsbeweging.

Front running

Dit gebeurt wanneer een handelaar voordeel haalt uit niet-openbare informatie over grote orders van klanten. De handelaar voert eerst zijn eigen transacties uit om te profiteren van de verwachte prijsbeweging die wordt veroorzaakt door de grote klantorder.

Marktvervalsing door nieuwsverspreiding

Dit omvat het verspreiden van valse of misleidende nieuwsberichten of geruchten om de koers van een effect kunstmatig te beïnvloeden. Dit kan online gebeuren via sociale media, blogs of forums, waarbij valse informatie snel kan worden verspreid en investeerders worden misleid.

Wash trading

Bij wash trading voert een handelaar transacties uit waarbij hij zowel de koper als de verkoper is. Dit creëert de illusie van actieve handel en kan worden gebruikt om valse volumes en prijsbewegingen te genereren.

beleggingsfraude herkennen strafrechtadvocaat

Beleggingsfraude, wat moet ik doen?

Wanneer je denkt dat je misschien iets strafbaars hebt gedaan met beleggen, moet je snel en slim handelen. Praat met een strafrecht advocaat. Zo’n advocaat kan uitleggen wat je rechten zijn en je helpen de goede dingen te doen. Het is belangrijk om goed samen te werken met de mensen die onderzoeken wat er is gebeurd. Daardoor kan je beter uitkomen en minder problemen krijgen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een organisatie die goed let op of mensen zich aan de regels houden bij beleggen. Als mensen zich niet aan de regels houden, kan de AFM boetes geven en ervoor zorgen dat ze voor de rechter moeten komen.

Mensen die beleggen kunnen zichzelf beschermen door goed onderzoek te doen, zich aan alle regels te houden, eerlijk te zijn en hulp te vragen aan een advocaat als ze het niet zeker weten. Als er wordt gedacht dat iemand iets strafbaars heeft gedaan, is snel advies van een advocaat heel belangrijk. Zo kan de situatie duidelijk worden en kunnen de gevolgen minder erg zijn. Het is ook belangrijk voor beleggers om goed op te letten en geen foute informatie te geloven, bijvoorbeeld als er wordt gesjoemeld met gegevens over de markt.