AEX begint tweede kwartaal met recordhoogte

De Amsterdamse beursindex AEX startte het tweede kwartaal op dinsdag met een opmerkelijke stijging naar een nieuwe recordhoogte. Rond elf uur ’s ochtends noteerde de AEX een stijging van één procent tot een indrukwekkende 891 punten. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door sterke prestaties in verschillende sectoren, zoals de chipindustrie en de oliesector.

Bedrijven zoals ASMI, Besi, ASML en Shell boekten aanzienlijke winsten, wat bijdroeg aan de positieve sfeer op de beurs. De chippers profiteerden van een gunstig analistenrapport van Barclays, waarin de koersdoelen voor de drie chippers werden verhoogd en Besi zelfs op de kooplijst werd gezet. Ook zwaargewicht Shell droeg bij aan de stijging, geholpen door de oplopende olieprijzen.

Terwijl de AEX nieuwe hoogten bereikt, is het voor bedrijfseigenaren een goed moment om de salaris administratie uitbesteden te overwegen. Het beheer van de salarisadministratie blijft een belangrijk aspect voor veel bedrijven, maar het uitbesteden van deze taak kan bedrijven helpen zich te concentreren op hun kernactiviteiten. Bovendien kunnen ze profiteren van professionele expertise en efficiëntie op het gebied van salarisverwerking.

Europese beurzen stijgen rond middaguur

Op dinsdag 2 april 2024 registreerden de Europese beurzen een stijging, waarbij de Duitse inflatie over maart werd beschouwd als een belangrijke indicator voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

De STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een bescheiden stijging van 0,1 procent tot 511,30 punten. De Duitse DAX daalde echter licht met 0,1 procent naar 18.480,05 punten. De Franse CAC 40 liet een winst zien van 0,2 procent, met een stand van 8.220,92 punten. De Britse FTSE steeg met 0,3 procent tot 7.979,78 punten.

Factoren die bijdragen aan de winsten

De stijgingen op de Europese beurzen werden voornamelijk gedreven door de energiesector, die profiteerde van een hogere olieprijs en de gevolgen van de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten, waaronder de moord op een Iraanse generaal. Echter, de toenemende obligatierente zorgde voor enige terughoudendheid onder beleggers, wat een matigend effect had op de aandelenkoersen. Bedrijven zoals Shell zagen een stijging van 3,2 procent, terwijl TotalEnergies 3,0 procent hoger noteerde.

Volgens Scope Markets wijzen de stijgingen van dinsdag op het besef dat Europese aandelen relatief laag gewaardeerd zijn in vergelijking met de waarderingen op Wall Street.

Naast de aandelenmarkten toonden ook andere financiële instrumenten bewegingen. De olieprijzen stegen, waarbij een mei-future West Texas Intermediate 1,7 procent hoger noteerde op 85,18 dollar, terwijl een juni-future Brent steeg naar 88,13 dollar, een stijging van 1,6 procent. De euro/dollar noteerde op 1,0739.

In het bedrijfsnieuws kondigde UBS een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van maximaal 2 miljard dollar, dat op 3 april van start gaat. Barclays kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies, terwijl Burberry volgens Deutsche Bank een zwakke trend zou kunnen vertonen in het vierde kwartaal en daarna. Sofina zag zijn koersdoel verhoogd door zowel Degroof Petercam als Kepler Cheuvreux.

Verwachtingen voor Wall Street

De Amerikaanse beurzen werden verwacht een lagere opening te hebben. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

Video: Aandelenrally blijft doorgaan

Op dinsdag 2 april 2024, meldt ABM Financial News dat de aandelenbeurzen op recordhoogtes staan. Dit roept de vraag op: hoelang kan deze rally nog aanhouden?

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO, is optimistisch over de toekomst van aandelen. Hij deelt zijn visie voor de camera: “Wij denken dat het einde nog niet in zicht is en worden positiever over aandelen.”

Het positieve sentiment wordt gesteund door een vriendelijker macro-economisch beeld, legt Wessels uit. In zowel China als Europa lijkt “het dieptepunt achter ons te liggen”, terwijl de Amerikaanse economie “beter blijft draaien dan verwacht”.

Bovendien verwacht ABN AMRO dat de inflatie in zowel de Verenigde Staten als Europa richting de gewenste 2 procent zal dalen. “Dit opent de mogelijkheid voor de Fed en de ECB om vanaf juni de rente te verlagen.”

Wessels benadrukt dat ook de winstontwikkeling bij bedrijven geen reden tot zorg is.

Als gevolg van deze positieve vooruitzichten heeft ABN AMRO besloten om de aandelenpositie te verhogen van neutraal naar licht overwogen.