Omdat het leven steeds duurder wordt, zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om geld te besparen. Je kunt dit het makkelijkste doen in je eigen huis, want daarover heb je vaak zelf de controle. Een deel van het inkomen van mensen gaat naar vaste lasten, zoals de gas- en energierekening. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor aardgas waardoor je veel kunt besparen. Zo stijgt de warmtepomp enorm in populariteit. Welke invloed hebben warmtepompen op de koopkracht en maakt het soort warmtepomp daarvoor uit? Je leest het in deze blog!
Koopkracht
Koopkracht geeft aan wat huishoudens (gemiddeld) met hun inkomen kunnen kopen. De koopkracht kan veranderen door externe factoren, zoals veranderingen in het persoonlijke leven of de professionele loopbaan van mensen. Een aantal voorbeelden van zaken die de koopkracht kunnen beïnvloeden zijn:
- Salarisverhoging of -verlaging
- Inflatie en deflatie
- Veranderingen in het beleid van de overheid
- Een nieuwe of andere baan
- Samenwonen of verhuizen
- Kinderen
De invloed van een warmtepomp op de koopkracht
De aanschaf van een warmtepomp kan de koopkracht beïnvloeden. Op korte termijn kan het een negatieve invloed hebben op de koopkracht omdat de aanschaf van een warmtepomp geen goedkope investering is. Ook wordt af en toe onderhoud vereist en kan het zijn dat aanpassingen aan de woning gedaan moeten worden voordat deze geschikt is voor een warmtepomp. Zo is een warmtepomp het meest rendabel als de woning goed geïsoleerd is.
Op de lange termijn kan de aanschaf van een warmtepomp echter een positieve invloed hebben op de koopkracht. Met een warmtepomp gebruik je minder of geen aardgas meer. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De elektriciteitsrekeningen zullen wat stijgen, aangezien warmtepompen op elektriciteit werken. Onderaan de streep zijn die kosten echter lager dan de kosten van een cv-ketel die volledig afhankelijk is van aardgas.
Een woning met een warmtepomp kan aanzienlijk in waarde stijgen, wat bij verkoop gunstig is voor de financiële positie van de eigenaar. Ook heeft een huis met een warmtepomp een beter energielabel dan een huis zonder warmtepomp. Dit maakt het aantrekkelijker op de woningmarkt.
Subsidies voor warmtepompen
Vanuit de overheid zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Zo is er een subsidie voor warmtepompen én een subsidie voor het isoleren van je huis. Bovendien ben je beschermd tegen de stijging in gasprijzen. Een warmtepomp zal dus op de lange termijn een positieve invloed hebben op de koopkracht.
Meer over duurzame oplossingen in tijden van inflatie vind je in deze blog over energie en inflatie.

Verschil in koopkracht tussen soorten warmtepompen
Hoe groot de positieve invloed van een warmtepomp op de koopkracht is, kan afhankelijk zijn van het soort warmtepomp. Warmtepompen komen grofweg in twee soorten: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp. De grootste verschillen zijn:
- Een hybride warmtepomp vervangt de cv-ketel niet, maar werkt ermee samen. Door het ophalen van warmte uit de omgeving kan de warmtepomp het huis verwarmen, waardoor de cv-ketel dat niet hoeft te doen. Voor het verwarmen van (tap)water of het snel verwarmen van de woning, moet de cv-ketel echter bijspringen.
- Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel compleet. Deze warmtepomp kan zowel het huis als het (tap)water volledig verwarmen, waardoor de cv-ketel niet meer nodig is.
Aangezien een volledig elektrische warmtepomp de cv-ketel compleet vervangt, gebruik je geen aardgas meer (tenzij je nog een gasfornuis hebt). Op de lange termijn is de volledig elektrische warmtepomp dus duurzamer én goedkoper dan de hybride warmtepomp. Dat betekent dat de koopkracht positiever beïnvloed zal worden bij aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp dan bij een hybride warmtepomp.
Welke warmtepomp je het beste kunt aanschaffen, is onder andere afhankelijk van je woonsituatie. Woningen met een matige isolatie kunnen het beste een hybride warmtepomp aanschaffen. Bij een goed geïsoleerd huis is een volledig elektrische warmtepomp de beste keuze. Met de subsidies van de overheid kan je ook een isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp.
Ben je nog niet bekend met warmtepompen en wil je er meer over weten? Dan vind je hier een uitgebreidere uitleg over hoe warmtepompen werken.
