Beursnieuws – Een rustige start voor AEX met nieuwe kansen

Maandagochtend begon de AEX een beetje lager dan waarop we hoopten. Het zakte met 0,3% naar 853,03 punten. Dit lijkt misschien niet veel, maar elke beweging op de beurs kan belangrijk zijn voor mensen die beleggen of daarin geïnteresseerd zijn. De Midkap, een andere belangrijke beursindex, bleef onveranderd.

Bij de grote bedrijven op de AEX deed Besi het goed; het steeg met anderhalf procent. Dit is best wel opvallend, want het aandeel had een rare week achter de rug na hun laatste cijfers. Aan de andere kant had Prosus het moeilijk en verloor een procent.

Jefferies verhoogt doel

Jefferies, een financiële expert, heeft de waarde van Arcadis-aandelen naar boven bijgesteld, van 57 naar 60 euro per stuk, en raadt mensen aan ze te kopen. Dit komt omdat Arcadis, een bedrijf dat helpt bij bouw en milieuprojecten, het beter deed dan iedereen had verwacht, vooral in het laatste kwartaal.

Ze maakten meer winst dankzij slimme bedrijfsvoering en wisten veel nieuwe werkzaamheden binnen te halen. Ook hadden ze meer geld in kas, wat betekent dat ze meer winst kunnen geven aan de aandeelhouders, namelijk 15% meer.

De analist van Jefferies denkt dat Arcadis op de goede weg is om hun plannen waar te maken. De nieuwe geschatte waarde van het aandeel laat zien dat Arcadis net zo gewaardeerd wordt als vergelijkbare bedrijven. Aan het eind van vorige week was de prijs van Arcadis op de beurs 53,05 euro.

De kleinste bedrijven die in de AScX zitten, deden het niet zo goed. Vooral PostNL had een zware dag. Ze kwamen met cijfers die tegenvielen en Jefferies, diezelfde bank, was niet zo blij met wat ze hadden te zeggen over de toekomst. Het aandeel van PostNL daalde meer dan zeven procent, dat is als een whiplash en werken.

Beursnieuws – Wat gebeurt er in Azië en Amerika?

De Japanse beurs bereikte met een stijging van 0,4 procent op 39.236 punten zijn hoogste niveau ooit, terwijl de Chinese beurzen en Seoul enigszins daalden met enkele tienden van een procent. Sydney bevond zich nipt in het groen.

De Japanse beurs was op vrijdag gesloten vanwege een feestdag. Op donderdag bereikte de Nikkei-index voor het eerst sinds 29 december 1989 zijn hoogste niveau ooit.

Een van de redenen voor de recente stijging van de Japanse aandelen is de zwakke yen, die dit jaar ongeveer 7 procent van zijn waarde verloor ten opzichte van de dollar. Dit verbetert de concurrentiepositie van Japanse exporteurs.

De prijs van Amerikaanse olie daalde vanochtend met een half procent naar 76,09 dollar per vat.

In Europa lijken de beurzen zich voor te bereiden op een licht lagere opening. Op Wall Street sloten de S&P en de Dow vrijdagavond op een all-time high, net als in Europa met onder andere de Stoxx Europe 600, de Duitse DAX-index en de Franse CAC 40.

Adviezen voor jou als belegger

Welke aandelen zijn interessant op dit moment? Als je bijvoorbeeld in de ziektewet zit door een whiplash, is het superbelangrijk om goed na te denken over je geld. Je wilt niet te veel risico nemen, maar je wilt ook niet dat je geld minder waard wordt omdat je het alleen maar opspaart. Natuurlijk hoef je dit advies niet alleen aan te nemen als je in de ziektewet zit, dit is voor elke belegger interessant:

Beursnieuws, nu verkopen

  • BESI
  • Philips Koninklijke
  • Randstad NV
  • Intel Corp
  • RECKITT BENCK

Beursnieuws, nu kopen

  • ABN AMRO
  • AEGON
  • ASML
  • UMG

Beursnieuws – Agenda

Hier zijn de belangrijkste gebeurtenissen op de financiële agenda voor Nederland tot en met maandag 4 maart 2024:

MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

07:00 PostNL – Kwartaalcijfers

DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

00:00 Ctac – Jaarresultaten

18:00 ASMI – Kwartaalcijfers

00:00 Aperam – Beleggersdag

WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

07:00 Just Eat Takeaway – Jaarcijfers

07:30 Kendrion – Kwartaalcijfers

18:00 Universal Music Group – Kwartaalcijfers

00:00 Azerion – Kwartaalcijfers

DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

07:00 ASR – Kwartaalcijfers

07:00 CM.com – Kwartaalcijfers

07:00 Fugro – Kwartaalcijfers

07:00 NN Group – Kwartaalcijfers

07:00 SBM Offshore – Kwartaalcijfers

07:15 Air France-KLM – Kwartaalcijfers

00:00 Allfunds – Kwartaalcijfers