De Cashflow Box review, mijn persoonlijke ervaring gedeeld

In deze review van de videotraining De Cashflow Box wil ik je meer vertellen over mijn ervaring met deze online cursus. De Cashflow Box is een videotraining die (beginnende) vastgoedbeleggers op weg helpt in de wereld van het aanschaffen en verhuren van garageboxen. Ik deel mijn ervaringen met je en vertel je meer over de inhoud van de cursus. Als laatste geef ik mijn eindoordeel over de videotraining.

Wil je na het lezen van dit artikel de videotraining De Cashflow Box aanschaffen? Dan waarderen wij het als je de videotraining aanschaft via onze partner link. Via deze link krijg jij als Indeflatie-lezer namelijk 50% korting op de aanschafprijs van de cursus en betaal je niet € 120,- incl. BTW, maar eenmalig slechts € 60,- incl. BTW.

Opbouw review

De structuur van dit artikel is als volgt:

 1. Wat is De Cashflow Box en wie is Sandra Aagenborg?
 2. Korte introductie in garageboxen als type vastgoedbelegging
 3. Inhoud en samenstelling van De Cashflow Box
 4. Persoonlijke ervaringen met De Cashflow Box
 5. Eindoordeel over videotraining De Cashflow Box

Veel plezier met het lezen van deze review van de videotraining De Cashflow Box.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaringen, laat dit dan vooral weten in de reacties onderaan deze pagina!

Wat is De Cashflow Box en wie is Sandra Aagenborg?

De Cashflow Box

De Cashflow Box is een online videotraining die (beginnende) vastgoedbeleggers meeneemt in de wereld van het aanschaffen en verhuren van garageboxen. De training bestaat uit een introductievideo, een checklist, een stappenplan en 10 inhoudelijke video’s waarin Sandra Aagenborg alle aspecten behandelt die komen kijken bij het beleggen in garageboxen.

In totaal kost het kijken van de 10 inhoudelijke video’s tussen de 3 en 3,5 uur waarmee de lengte van de videotraining (en de benodigde tijdinvestering) overzichtelijk is.

De inloggegevens voor het volgen van de videotraining ontvang je op het door jou opgegeven e-mailadres na het aanschaffen van de cursus. Op de inlogpagina van de videotraining vul je deze gegevens in. Na het inloggen kom je terecht op de online leeromgeving van de videotraining waarna je kan beginnen met de cursus.

artikel recensie de cashflow box homepage na inloggen

Sandra Aagenborg

Sandra Aagenborg is degene die de cursus De Cashflow Box heeft opgesteld. Sandra is psycholoog en is in 2018 begonnen met beleggen in garageboxen. Eén van haar redenen om te kiezen voor garageboxen als type beleggingsvastgoed was/is de relatief lage aankoopprijs van garageboxen vergeleken met andere type objecten zoals woningen of appartementen.

Gedurende de aankoop- en verhuurtrajecten van de garageboxen liep Sandra tegen verschillende zaken aan zoals de bepaling van de huurprijzen, de onduidelijkheid over de BTW en hoe het zit met een VvE (Vereniging van Eigenaren). Er was niet één plek of platform beschikbaar waar al haar vragen over deze onderwerpen konden worden beantwoord.

Het vinden van de antwoorden heeft haar uiteindelijk veel tijd en geld gekost. Om dit probleem op te lossen heeft Sandra zelf een platform over garageboxen gecreëerd middels de website passiefinkomenmetgarageboxen.nl en de videotraining De Cashflow Box.

Belangrijke drijfveer voor Sandra is leven in financiële vrijheid en anderen helpen dit ook te bereiken. Het opstellen van De Cashflow Box is een concrete uiting van deze drijfveer.

artikel recensie de cashflow box foto sandra aagenborg 1
Sandra Aagenborg, de opsteller van De Cashflow Box.

Garageboxen als type vastgoedbelegging

Voor we in dit artikel nader ingaan op mijn ervaringen met De Cashflow Box en mijn eindoordeel over deze cursus volgt eerst een korte introductie in garageboxen als type vastgoedbelegging. Dit om een algemeen beeld te schetsen van dit type beleggingsvastgoed zodat de (beginnend) vastgoedbelegger enige informatie heeft over garageboxen en de informatie in De Cashflow Box enigszins kan plaatsen.

Een uitgebreide beschrijving van enkele positieve kenmerken van garageboxen is opgenomen in ons artikel over combinatiepanden, zorgvastgoed en garageboxen. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de positieve kenmerken van garageboxen als vastgoedbelegging.

 1. Laagdrempelige manier om te starten met vastgoed: garageboxen zijn een laagdrempelige manier om te beginnen met beleggen in vastgoed. Dit komt onder andere door de aankoopprijzen van deze objecten die een stuk lager liggen dan die van bijvoorbeeld woningen of appartementen. Naast de lage aankoopprijzen van garageboxen is er ook sprake van een heldere en eenvoudige verhuursituatie: één huurder in een object dat weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Dit maakt garageboxen voor met name beginnende vastgoedbeleggers een interessant type vastgoed.
 2. Garageboxen profiteren van de verstedelijking: de verstedelijking leidt ertoe dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking in de Randstad woont of in en rondom de grote steden in de rest van Nederland. Garageboxen worden gehuurd door zowel particulieren als ondernemers en beide type huurder zijn in grote getalen aanwezig in de stedelijke gebieden. Garageboxen in en rondom de grote steden zijn vastgoedbeleggingen die kunnen putten uit een stabiele en grote doelgroep van potentiële huurders. Dit vergroot de kans op een stabiele huurstroom en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van garageboxen als vastgoedbelegging.
 3. Weinig tot geen onderhoud nodig: garageboxen zijn in vergelijking met andere type vastgoedobjecten eenvoudige / simplistische objecten. Feitelijk is een garagebox niets meer dan vier muren met een dak en een garagedeur. Dit is in relatie tot onderhoudskosten een groot pluspunt: hoe minder onderdelen er zijn die kapot kunnen gaan, des te lager zijn de onderhoudskosten om de garagebox up-to-date en in een goede onderhoudsstaat te houden. Als er daarnaast ook nog wordt gewerkt met een VvE worden de lage onderhoudskosten ook nog eens voor een deel uit handen genomen van de vastgoedbelegger. In dat soort verhuur- en exploitatiesituaties hoeft de vastgoedbelegger feitelijk enkel nog maar het groot onderhoud dat eens in de 10 tot 15 jaar nodig is (bijvoorbeeld het vervangen van het dak) in beeld te houden.

Inhoud en samenstelling van De Cashflow Box

In grote lijnen is De Cashflow Box cursus opgebouwd uit vier onderdelen:

 1. Checklist
 2. Stappenplan
 3. Rendementstool
 4. Videoreeks bestaand uit 10 video’s

Checklist

De checklist is te downloaden op de startpagina van de online leeromgeving van De Cashflow Box. Dit document geeft een overzicht van de stappen die worden genomen van het zoeken, bezichtigen en kopen van een garagebox tot aan het eventueel verkopen van de garagebox. Bij elke stap zijn tips, handige controlepunten en/of te berekenen ratio’s opgenomen.

Enkele voorbeelden hiervan:

 • Concrete tips om risico’s te verkleinen (bijvoorbeeld garagebox met huurgarantie kopen)
 • Ga je passief verhuren? Bereken dan je rendement opnieuw inclusief de verhuurkosten
 • Bereken het bruto aanvangsrendement (BAR) van een mogelijk aan te kopen garagebox

De checklist is een goed hulpmiddel om gedurende het aankoop- en verhuurproces bij de hand te houden. Dit zodat je er zeker van bent dat je de belangrijkste zaken niet over het hoofd hebt gezien en/of hebt uitgevoerd.

Stappenplan

Het stappenplan is eigenlijk een meer visuele weergave van de checklist en hierdoor minder gedetailleerd. Dit zorgt ervoor dat er hierdoor sneller een beeld kan worden gevormd van waar je precies in het proces van aankopen, verhuren en eventueel verkopen bent aanbeland.

Het stappenplan is ook geschikt als eerste document om te raadplegen na het aanschaffen van de cursus. Het geeft een goed overzicht van welke stappen er worden doorlopen en wat er allemaal komt kijken bij het verhuren van garageboxen als vastgoedbelegging zonder hierbij meteen de details in te duiken.

Als je de cursus geheel hebt doorlopen en je meer gewend bent geraakt aan alle processtappen, wordt het stappenplan waarschijnlijk niet meer geraadpleegd. Dit omdat de checklist alle informatie bevat die ook in het stappenplan staat, maar hiernaast ook extra informatie bevat zoals tips en controlepunten.

De checklist is aan het eind van de dag dus completer en van meer toegevoegde waarde voor cursisten die het proces al meerdere keren hebben doorlopen.

Rendementstool

Om je investeringsrendement op een belegging in garageboxen te berekenen heeft Sandra een rendementstool beschikbaar gesteld. Deze is geen onderdeel van de videotraining, maar is gratis te gebruiken via de website van Sandra.

Na het invoeren van je voornaam en e-mailadres ontvang je in je mailbox een link naar de spreadsheet (Google Docs Spreadsheet) waar je het document kunt downloaden naar je eigen computer. Hierna is het document aan te passen en in te vullen met je eigen gegevens.

artikel recensie de cashflow box homepage website rendementstool

In de rendementstool wordt onder andere rekening gehouden met hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het aankopen van een garagebox, wat de eventuele overdrachtsbelasting gaat zijn en hoeveel de jaarlijkse exploitatiekosten gaan bedragen. Alle informatie die wordt ingevoerd leidt uiteindelijk tot een Return on investment (investeringsrendement) en een cashflow per maand.

Met de rendementstool krijg je op eenvoudige wijze een vrij accuraat beeld van hoeveel een bepaalde investering op gaat leveren aan rendement. Daarnaast is het een extra hulpmiddel om gewend te raken aan alle (financiële) aspecten die komen kijken bij beleggen in garageboxen en andere typen vastgoed.

Omdat de aankoopprijs van een garagebox grote invloed heeft op het uiteindelijk te behalen rendement, vroegen we Sandra naar de inflatie van de prijs van garageboxen:

“De prijzen van nieuwe garageboxen zijn de laatste tijd gestegen vanwege de kosten, maar garageparken beloven nog wel hetzelfde rendement. Behalve Garagepark Nederland, die hebben het beloofde bruto rendement bijgesteld van 9% naar 8%. Verder betekent de inflatie of liever gezegd de verhoging van de rente (om de inflatie de kop in te drukken) dat de huizenprijzen nu stabiel blijven of juist dalen en dat daarmee de prijzen van bestaande garageboxen ook stabiel blijven of zullen gaan dalen. Die stijgen en dalen over ’t algemeen mee met de huizenprijzen.” – Sandra Aagenborg

Videoreeks

Het zwaartepunt van De Cashflow Box videotraining ligt logischerwijs bij het laatste onderdeel: de videoreeks. In deze reeks van 10 video’s neemt Sandra je mee van het begin (aankopen van een garagebox) tot het einde van het proces (eventueel verkopen van een garagebox).

De video’s wisselen qua lengte, maar gemiddeld duurt een video 20 minuten (gehele reeks: 3 tot 3,5 uur). In de video’s bespreekt Sandra aan de hand van een presentatie de verschillende stappen van het proces waarbij ze bij elk punt uitgebreid de tijd neemt om het punt uit te leggen.

De videoreeks is het onderdeel van de training waarbij het aankoop- en verhuurproces tot leven komt. De ervaringen en uitleg van Sandra geven invulling aan de informatie zoals deze is opgenomen in de checklist en het stappenplan.

De video’s zijn ingebed in de online leeromgeving van De Cashflow Box. Los van de informatie die Sandra geeft in de video’s zelf zet ze regelmatig handige links of tips onder de video’s. Als er bijvoorbeeld wordt verwezen naar bepaalde websites, dan worden deze opgenomen in een lijst onder de betreffende video. Dit maakt het volgen van de tips die worden gegeven in de video’s eenvoudig.

Op de pagina ‘De Cashflow Box’ op de website van Sandra staat uitgebreid beschreven wat in elk van de 10 video’s wordt behandeld. Voor een uitgebreide beschrijving van de onderwerpen van elke video verwijs ik dan ook naar deze pagina. Ter illustratie hieronder de beschrijving van video 4 en de onderwerpen die in deze video worden behandeld.

artikel recensie de cashflow box video 4 bereken je rendement

Persoonlijke ervaringen met De Cashflow Box

Mijn persoonlijke ervaringen met het volgen van de videotraining zijn onder te verdelen in vijf aspecten:

1. Goede introductie in beleggen in garageboxen

Allereerst beoordeel ik De Cashflow Box videotraining van Sandra als een goede introductie in het beleggen in garageboxen.

Enerzijds komt dit door het niveau van de online cursus. Deze is namelijk van een goed niveau, maar niet te gecompliceerd voor een beginnende vastgoedbelegger. Hierdoor kan de cursus uitstekend dienen als een eerste vastgoedcursus voor iemand die wil gaan starten met beleggen in vastgoed.

Anderzijds maakt de geringe lengte van de video’s deze voldoende behapbaar voor de beginnend vastgoedbelegger. De cursus bestaat uit 10 relatief korte video’s die zorgen voor een overzichtelijke opzet van de videotraining.

De Cashflow Box kent geen urenlange video’s waarin verschillende onderwerpen tegelijk of door elkaar worden behandeld. De video’s zijn to-the-point en helpen de beginnend vastgoedbelegger om bekend te raken met beleggen in vastgoed en garageboxen in het bijzonder.

2. Alle aspecten van beleggen in garageboxen worden behandeld

Een ander pluspunt van De Cashflow Box is de volledigheid van de cursus: alle aspecten die onderdeel zijn van beleggen in garageboxen worden behandeld.

Er wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

 • Vinden van een garagebox om aan te kopen
 • Berekenen van het rendement van de investering
 • Eventueel gebruik maken van externe financiering
 • Verhuren van de garagebox
 • Beheer van de garagebox
 • Fiscale aspecten bij verhuur van garageboxen (BTW, Inkomstenbelasting)
 • Eventueel verkopen van een garagebox

Na het volgen van De Cashflow Box is duidelijk met welke aspecten rekening moet worden gehouden als er wordt gekozen voor beleggen in garageboxen.

3. Sandra deelt persoonlijke ervaringen in De Cashflow Box

Sandra belegt sinds 2018 in garageboxen en heeft hierdoor al de nodige ervaringen opgedaan. Deze ervaringen en de anekdotes die hieruit voortkomen worden gedurende de cursus meerdere keren aangehaald.

Soms is dit om een concreet voorbeeld te geven bij de theorie die in een bepaalde video wordt behandeld. Een andere keer wordt een anekdote juist verteld om een prettige afwisseling te realiseren tussen het behandelen van theorie en het beschrijven van (ervaringen in) de praktijk.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de behandelde theorie beter blijft hangen na het volgen van de cursus, maar het laat de theorie en de cursus zelf meer leven.

Door het delen van de persoonlijke ervaringen van Sandra wordt er een persoonlijke noot toegevoegd aan de cursus zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de videotraining.

4. Tips en adviezen van Sandra worden gedeeld in de cursus

Naast het delen van persoonlijke ervaringen geeft Sandra gedurende de cursus ook tips en adviezen met betrekking tot mogelijke partners en/of hulpdiensten bij het beleggen in garageboxen. Dit betreffen partijen die op allerlei vlakken actief zijn binnen de financiële en vastgoedsector.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde websites waar naast Funda in Business ook vastgoed-deals met betrekking tot garageboxen kunnen worden gevonden. Maar ook aan het noemen van een incassobureau dat op een no-cure-no-pay basis werkt en een huurachterstand vaak binnen 10 dagen al heeft opgelost.

Het staat jou als cursist uiteraard vrij om wel of geen gebruik te maken van de partijen die door Sandra worden genoemd. Het is in ieder geval beter om over de informatie te beschikken en deze eventueel te gebruiken dan om de informatie in zijn geheel niet te hebben. Opties hebben is altijd een goed idee.

5. De Cashflow Box heeft een concrete opvolging: De Q&A-Box

Als laatste is het van toegevoegde waarde om te benoemen dat er een concrete opvolging aanwezig is na het volgen van De Cashflow Box: De Q&A-Box.

artikel recensie de cashflow box foto q a box call 1
De Q&A-Box biedt de mogelijkheid vragen te stellen aan en te sparren met Sandra.

De Q&A-Box geeft 6 maanden toegang tot de maandelijkse live Q&A-calls. In deze calls kunnen onder andere vragen direct aan Sandra worden gesteld en is het mogelijk om te sparren met andere investeerders die beleggen in garageboxen.

Ook als het niet mogelijk is om deel te nemen aan één van de live Q&A-calls, dan kun je jouw vragen van tevoren insturen. Deze worden vervolgens behandeld in de call waardoor je toch antwoorden kunt krijgen op voor jou relevante vraagstukken.

De Q&A-Box biedt de mogelijkheid voor een interactieve opvolging van De Cashflow Box. Naast het feit dat er direct contact wordt gelegd met Sandra biedt De Q&A-Box ook de mogelijkheid om een netwerk op te bouwen van vastgoedbeleggers die actief zijn in het beleggen in garageboxen.

Dit maakt de opvolging De Q&A-Box van toegevoegde waarde voor zowel de beginnend als de ervaren vastgoedbelegger.

Eindoordeel – De Cashflow Box

Om deze review van De Cashflow Box af te sluiten vel ik als laatste een eindoordeel over deze online videotraining. Gezien de voorgaande informatie zal het de lezer niet verrassen dat dit eindoordeel een positieve insteek heeft. Ik ben zeer te spreken over De Cashflow Box!

De vier belangrijkste redenen voor dit positieve eindoordeel zijn de volgende:

 1. De prijs-kwaliteitverhouding van de cursus is uitstekend. Als de videotraining wordt aangeschaft via onze aanbieding (link) dan betaal je slechts € 60,- incl. BTW om toegang te krijgen tot De Cashflow Box. De investering van slechts € 60,- incl. BTW voor de kwalitatief goede inhoud van deze online cursus maakt de prijs-kwaliteitverhouding van dit product van een uitstekend niveau.
 2. De Cashflow Box is een goed opgezette en volledige videotraining. De online cursus is goed ingericht en kent een heldere structuur (10 video’s en enkele aanvullende documenten). Daarnaast worden alle aspecten behandeld die komen kijken bij het beleggen in garageboxen waardoor de videotraining een volledig beeld geeft van beleggen in garageboxen. Waar mogelijk worden deze aspecten verder uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden van Sandra.
 3. Er is opvolging mogelijk middels een interactief product: De Q&A-Box. Na het volgen van De Cashflow Box is er de mogelijkheid om via De Q&A-Box een interactieve opvolging te geven aan de online videotraining. Dit helpt om het eerste half jaar na de videotraining de focus te behouden op het starten met beleggen in garageboxen. Hiernaast biedt deze opvolging de mogelijkheid om snel vragen te stellen en om een netwerk van gelijkgestemden op te bouwen.
 4. De cursus geeft praktische handvaten om na afronding meteen te starten. De cursus bevat naast de theoretische inhoud ook een stappenplan, checklist en rekentool. Deze documenten geven een concreet en eenvoudig te volgen pad zodat na het afronden van de online videotraining meteen kan worden gestart met het opbouwen van een portefeuille van garageboxen.

De Cashflow Box is dus voor zowel de beginnend als de ervaren vastgoedbelegger een absolute aanrader!

Wil je na het lezen van deze review ook de online videotraining De Cashflow Box volgen? Klik dan op onze partner link om De Cashflow Box met 50% korting aan te schaffen. Hierdoor betaal je niet € 120,- incl. BTW voor de cursus, maar slechts € 60,- incl. BTW.

Mochten er naar aanleiding van deze review nog vragen of opmerkingen zijn, laat mij dit dan vooral weten in de reacties onderaan deze pagina!

Plaats een reactie